Archeologen ontdekken een “verloren” Oud-Egyptische stad in Luxor

Redactie Lonely Planet

In de buurt van Luxor in Egypte is een eeuwenoude Egyptische stad ontdekt, die zo’n 3500 jaar geleden gebouwd is in de tijd van de Farao’s. Het was onderdeel van een paleis in Malkata voor farao Amenhotep III, die tussen 1386 en 1353 v.Chr ongeveer regeerde.

De stad werd in september 2020 ontdekt in de buurt van de Kolossen van Memnon, twee enorme stenen beelden van de farao, die werd gezien als de grootste bouwer van Egypte. Naast het paleis bestond het gebied uit administratieve gebouwen, een tempel ter ere van de god Amun en een woestijnaltaar dat bekendstaat als Kom el Samak.

Volgens Peter Lacovara, de directeur van het Ancient Egyptian Heritage and Archaeology Fund, is de nieuwe vondst als een soort Egyptisch Pompeï, waar je door de straten kunt wandelen van een 3500 jaar oud dorp. ‘Wat opvalt bij deze ontdekking is de grote mate van preservering,’ vertelt hij.

‘Sommige van de huizen die werden gevonden waren nog tot 3 meter hoog bewaard gebleven, met veel van de inboedel nog intact – zoals gereedschappen, keukens en aardewerken potten, blauw geschilderd en bekend als “paleisservies”. Peter meent dat de vondst onderstreept hoe een rijke geschiedenis het gebied heeft, en hij vindt dat die moet worden beschermd als een Egyptisch Nationaal Park. Meer informatie over het Ancient Egypt Heritage and Archaeology Fund vind je hier, en foto's kun je hier zien.

Openingsbeeld: donvictorio / iStock