Alpien vermaak – Liechtenstein voor buitenmensen

Redactie Lonely Planet

Liechtenstein maakt zich op voor zijn verjaardagsfeest in 2019: het prinsdom wordt 300. Om dit te vieren wordt alles uit de kast gehaald. Er staan speciale evenementen, tentoonstellingen en feesten op de agenda, maar de echte knaller vindt plaats op de Nationale Dag op 15 augustus, met vuurwerk om alles af te sluiten.

Voor een land dat ’s zomers in de wandelschoenen en ’s winters op ski’s leeft, is het geen wonder dat de gloednieuwe Liechtenstein Trail een grote hype is. Maar, je zult er ook tal van andere buitenactiviteiten vinden om dit ultieme Alpenland in zijn puurste vorm te ervaren.

Liechtenstein Trail

Als je altijd al eens in één weekend door een heel land hebt willen wandelen, grijp dan nu je kans. Eind mei 2019 viert Liechtenstein zijn verjaardag met de opening van een gloednieuw wandelpad, dat zo uitgestippeld is dat het in een notendop de hoogtepunten van het land presenteert. En inderdaad, er is geen betere manier om Europa’s op drie na kleinste natie – ingeklemd tussen Zwitserland en Oostenrijk, ten westen begrensd door de Rijn en bezaaid met kastelen – te leren kennen.

De 75 kilometer lange tocht, die je makkelijk over twee of drie dagen kunt verdelen, begint in de kleine hoofdstad Vaduz. Hier kun je het 12e-eeuwse kasteel van de prins van Liechtenstein bekijken, met zijn parmantige torentjes. Vanaf Vaduz loopt de route langs alle 11 gemeenten die het land rijk is. Je wandelt door wijngaarden en weilanden, langs de oevers van de Rijn, over de heiden en door de bergen. Onderweg kom je kastelen tegen die fantasieën over de middeleeuwen uitlokken, zoals de ruïne van Schellenberg en Gutenberg in Balzers met zijn stevige torens (voor een geschiedenisles kun je vanaf mei de app LIstory downloaden). Je zult ook genieten van de hoogtepunten die de natuur hier te bieden heeft, zoals de wildrijke veengebieden van het Ruggeller Riet en de bergrug van Eschnerberg, die imposante vergezichten over de Rijnvallei biedt.

Fürstensteig is een wandeltocht van vijf uur | Foto: Trabantos / Shutterstock

Bergwandelingen in Liechtenstein

Als de Liechtenstein Trail naar meer smaakt, is er nog veel meer van dit moois. Een van de meest bekende wandeltochten is de vijf uur durende, 12 kilometer lange Fürstensteig. Mits je topfit en vast van voet bent en geen hoogtevrees hebt, ben je klaar voor dit – soms zeer smalle – pad.

Het pad begint op 1400 meter hoogte in Gaflei en eindigt in Planken. Daartussen kronkelt de Fürstensteig van weidevelden naar met dennen begroeide bergtoppen. Onderweg passeer je enkele blootliggende gedeeltes die beveiligd zijn door middel van touwen en relingen zoals bij via ferrata-routes. Op de bergpas bij Gaflei word je beloond met een onvergetelijk uitzicht op de grillige Drei Schwestern. Het hoogste punt van de wandeling ligt op 2123 meter, bij het kruis op Kuhgrat. Hier kijk je uit over het Rätikongebergte en de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen.

Op de fiets

Wat zo leuk is aan een land dat zo klein is als Liechtenstein, is dat je er op je tweewieler in één dag doorheen kunt zoeven of zelfs even een kort bezoekje aan het naburige Zwitserland en Oostenrijk kunt brengen. Over het hele land ligt een web van uitstekende, goed bewegwijzerde fietsroutes en off-road mountainbikeroutes, die tijdens de hobbelige afdaling op enerverende alpenvergezichten trakteren.

Fiets door de laatmiddeleeuwse stad Feldkirch | Foto: alekskai52 / iStock

Een van de beroemdste routes is de ongeveer vier uur durende, 59 kilometer lange Drei-Länder Tour. Deze route begint en eindigt in Vaduz en duikt tussendoor de Rijnvallei in. Geniet van de adembenemende bergen op de achtergrond in Eschen en fiets door de met bogen versierde laatmiddeleeuwse stad Feldkirch in Oostenrijk. De route zet zich voort langs de Rijn, het kasteel van Buchs (in Zwitserland) en over de fonkelnieuwe Energy Bridge in Schaan, alvorens terug te keren naar Vaduz. Er zijn geen erg steile hellingen op deze route, waardoor het een redelijk makkelijke tocht is.

Sneeuwpret

Hoewel het prinsdom niet aan Zwitserland en Oostenrijk kan tippen wat betreft de schaal en hoogte van zijn skihellingen, zijn de berggezichten hier net zo beeldschoon als je zou verwachten. Het is hier uitstekend skiën, vooral voor de beginnende en gemiddelde skiër en families die het voor het eerst proberen. Het sneeuwzekere, verafgelegen Malbun is met zijn ligging op 1600 meter hoogte het go-to resort voor wintersport. Het kleine dorp, dat bezaaid is met houten chalets, komt tijdens de winter tot leven wanneer de stoeltjes- en sleepliften skiërs 400 meter omhoog dragen naar Sareis.

Als je liever met een verstild gevoel van vreugde door een wit bevroren bos glijdt, kun je langlaufen in de vallei van Valüna. Steg is het beginpunt van 15 kilometer aan klassieke- en schaatsloipe, inclusief een 3 kilometer lange route die verlicht is in het donker. Je kunt ook de actie een tandje hoger zetten met een tal van andere wintersportactiviteiten, waarvan de meeste in en om Malbun afspelen, zoals sneeuwschoenwandelen, ijsklimmen, rodelen, schaatsen en skiën door de binnenlanden.

Openingsbeeld: Boris Stroujko / Shutterstock