7 bizarre bieren uit de hele wereld

Redactie Lonely Planet

Je hebt het Duitse Reinheitsgebot aan de ene kant en de complete anarchie van de moderne bierbrouwers aan de andere. Geen ingrediënt wordt geschuwd, geen smaakpapil wordt gespaard. Als je net als op reis ook in je bierkeus avontuurlijk bent, dan hebben we hier zeven bizarre opties voor je gevonden.

1. Rocky Mountain Oyster Stout - Wynkoop Brewing Company, VS 

De oesters waar het in dit geval om gaat zijn eigenlijk stierentestikels. Laat dat even bezinken… Net als die testikels deden in het beslag voor dit bier. Deze stevige stout staat het hele jaar op de tap en is ook in blik te krijgen. Proost!

2. Chocolate Lobster - Dogfish Head, VS

Dogfish Head is een grootse microbrouwerij die nergens van op of om kijkt. Hun toewijding aan bier kent geen grenzen en een aantal van hun brouwsels zijn over de hele wereld te koop. Maar dit biertje komt niet ver over de grens, met zijn waarschuwing voor mensen met een schaal- en schelpdierallergie. Je moet er dus langs om de rijke, zachte, zeëige smaak te proeven.

3. Hvalur 2 – Brugghús Steðji, IJsland

Combineer het “beste” van de twee bieren hiervoor en je eindigt met de Hvalur 2, een bier dat gebrouwen wordt met walvistestikels die op de traditionele IJslandse wijze zijn gerookt boven schapenpoep. Het schijnt rokerig en onmiskenbaar vreemd te smaken.

4. Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen – Schlenkerla, Duitsland

Het zijn niet alleen de moderne brouwerijen die rare bieren produceren; ook bieren met een langere geschiedenis kunnen bijzondere smaakexplosies veroorzaken. Zoals deze Duitse Weizen, die smaakt als vloeibaar geworden gerookt varkensvlees – groots en sappig en een beetje een uitdaging.

5. Snake Venom – Brewmeister, Schotland 

De meeste bieren hebben zo rond de 5% alcohol. Een flink Belgisch biertje misschien 9 à 10%… Wat dit bier vreemd maakt is niet de toepassing van testikels of zeedieren maar het alcoholpercentage: 67%. Deze drink je niet in vaasjes, een shotje van dit sterke bier is genoeg.

6. Shaved Black Truffle Beer – Moody Tongue, VS

Voor de bierliefhebber met een flinke portemonnee is er dit frappante pils met truffel. Het is gebrouwen om bij – je raadt het al – truffelgerechten gedronken te worden. Een nogal specifieke reden, maar als het werkt dan werkt het.

7. Chicha – Zuid-Amerika

Dit traditionele alcoholische drankje komt uit Zuid-Amerika en is gemaakt van mais dat gekauwd, weer uitgespuugd en verzameld wordt om uiteindelijk een fermenteerbaar beslag te vormen. Dogfish Head Brewery heeft geprobeerd het te maken, met hulp van de werknemers, die de uitgekauwde maisbasis leverden. Met enig geluk kun je iets van de beperkte jaarlijkse productie proeven.

Openingsbeeld: hoozone / iStock