5 onmisbare culturele ervaringen in Brazilië

Jasmijn Wijnbergen

Brazilië is het land van mooie mensen, snelle voetballers, lekker eten en een adembenemende cultuur. Het is het land dat het afgelopen jaar de Olympische Spelen verzorgde, waar krottenwijken werden ontruimd en waar massaal werd gedemonstreerd tegen het nationale bestuur. Een land met zoveel problemen, maar toch zoveel schoonheid. Eén ding is zeker, Brazilië is een land dat niet mag ontbreken op je bucket list. Hier vind je alvast een aantal onmisbare culturele ervaringen.

Braziliaanse churraso | Foto: MichelUlman / iStock

Churrasco

Een echte carnivoor mag een churrasco niet overslaan. Maak tijdens deze Braziliaanse barbecue kennis met échte stukken vis en vlees. Proef een overheerlijk stuk picanha (staartstuk) onder het genot van een caipirinha, de typisch Braziliaanse cocktail. Lukt het niet om zo’n Braziliaanse barbecue te bezoeken, ga dan met een lege maag naar de churrascaria. In deze all-you-can-eat steakhouses loopt de ober rond met een spies met grote stukken vlees eraan. Aan tafel snijdt hij overal een klein stukje af, zodat je verschillende overheerlijke vleesgerechten kunt proeven.

Muziekconcerten

Dit immense land in Zuid-Amerika is rijk aan muziekstijlen. Naast samba is sertanejo een van de grootste genres in het land. Het welbekende nummer ‘Ai se eu te pego’ van Michel Telo kan bijvoorbeeld onder dit genre worden geschaard. Een concert van een sertanejo-artiest bijwonen is zeker een aanrader. Al is het alleen maar om de gezellige sfeer die er heerst. Wil je thuiskomen met échte Braziliaanse dansvaardigheden, neem dan een aantal lessen forró en dans als de beste met een partner op deze Braziliaanse muziekstijl.

Favela in Rio de Janeiro | Foto: Lindrik / iStock

Favela

Het bezoeken van een favela, een Braziliaanse krottenwijk, klinkt wellicht gevaarlijk, maar met de juiste begeleiding is het zeker de moeite waard. Tegenwoordig zijn er zelfs hostels in deze favela’s gevestigd. Spring achterop bij een motorrijder en leer de smalle straten van deze bijzondere wijken kennen. In Rio de Janeiro zijn de krottenwijken veelal in de bergen gebouwd en hebben ze mooie uitzichten over de stad. Ga om het bezoek helemaal af te maken bij een lokaal cafeetje langs voor een hartige snack of lanchinho. In deze cafeetjes zijn lanchinhos vaak lekkerder dan bij de kleinere tentjes in de grote steden.

Festa junina

Traditiegetrouw vindt in juni het multiculturele festa junina plaats. Het is de aftrap van de Braziliaanse winter. Mannen dragen korte broeken met bretels over hun geblokte overhemden met, als kers op de taart, een rieten hoed. Vrouwen hebben geblokte jurken aan, het haar in een staart en tekenen sproeten op hun wangen. Men danst uitbundig op de gebruikelijke muziek en eet typisch Braziliaanse gerechten. Kortom, festa junina is het perfecte recept voor een avond om niet te vergeten.

Bontgekleurde Carnavalgangers in Rio | Foto: Rodolpho Reis / iStock

Carnaval

Maak je bezoek naar Brazilië helemaal af tijdens de échte Braziliaanse carnaval in februari en/of maart. De grotere steden zoals Rio de Janeiro en Salvador hebben grote optochten, waar elk jaar veel toeristen naartoe komen. Zeker een aanrader om dit eens in je leven mee te maken.

Openingsbeeld: Microgen / iStock