4x nieuwe musea in de wereld

Redactie Lonely Planet

Het is een ideale manier om een nieuwe plek te leren kennen: rondstruinen in galerijen en cultuur snuiven in musea. Over de hele wereld zijn er musea onlangs geopend of op komst voor allerhande nieuwe ontdekkingen; of je nu houdt van futuristische kunst of juist gek bent op geschiedenis

Dit artikel komt uit het nieuwste Lonely Planet magazine. Wil je meer reisinspiratie? Koop het magazine hier!

Dubai, Verenigde Arabische Emiraten

Museum of the Future

Het nieuw geopende Museum of the Future in Dubai is al een bezoek waard als je niet eens naar binnen gaat: dit bijzondere gebouw is bedekt met poëtische Arabische kalligrafie (afgebeeld). Maar zijn aanblik is niet het enige waarin dit museum zich onderscheidt. Waar menig museum een blik werpt op het verleden, neemt het Museum of the Future je mee naar het jaar 2071. Hier kun je je inbeelden hoe de toekomst er wellicht uit zal zien en denk je na over de vele wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen die ons nog te wachten staan. Ook voor kinderen kan dit museum een interessant uitstapje zijn. In het deel Future Heroes kunnen ze, net als in een videospel, zelf een speler worden in de tentoonstelling en uitdagingen overwinnen door problemen op te lossen.

Istanboel, Turkije

Istanbul Museum of Modern Art

Istanbul Modern was in 2004 het eerste museum voor moderne en hedendaagse kunst in Turkije. In 2022 verhuist dit museum naar de wijk Karaköy, naar een nieuw thuis ontworpen door architect Renzo Piano. In Istanbul Modern, dat de culturele identiteit van Turkije op de kaart zet, vind je permanente en tijdelijke tentoonstellingen over de 20ste eeuw tot het heden, evenals een fotografiegalerij. De nieuwe locatie biedt ook ruimte voor educatieve workshops, een designwinkel, bibliotheek, café en restaurant, en zelfs een bioscoop. Kortom: genoeg om een hele dag mee te vullen.

Moderne, lichte architectuur kenmerkt het National Museum of Norway in Oslo | Foto: Iwan Baan

Oslo, Noorwegen

National Museum of Norway

Al acht jaar in de maak, maar 11 juni eindelijk open: het National Museum of Norway. Tot augustus kun je genieten van de kunst die is ontstaan door ontmoetingen tussen Scandinavië en de Verenigde Staten bij de tentoonstelling Scandinavian Design and the USA 1890–1980, en het hele jaar door staat queer cultuur centraal als eerbetoon aan het feit dat homoseksualiteit 50 jaar geleden werd gedecriminaliseerd in Noorwegen. Later dit jaar kun je kennismaken met kunst die het daglicht zelden ziet: de tentoonstelling East of the Sun and the Moon biedt kans de tekeningen van Erik Werenskiold en Theodor Kittelsen te zien, die meer dan een eeuw geleden trollen en andere beroemde sprookjesfiguren op papier zetten.

Sydney, Australië

Sydney Modern Project

Sydney staat vooral bekend als de stad van het Sydney Opera House en de Harbour Bridge. Hier wordt op 3 december 2022 het Sydney Modern Project, het nieuwe museum van de Art Gallery of New South Wales, aan toegevoegd. Sydney Modern Project is ontworpen door de Japanse architectenbedrijf SANAA en gebouwd naast het huidige gebouw van de AGNSW. Een openbare kunsttuin verbindt het oude en nieuwe deel, waardoor kunst, architectuur en landschap worden samengebracht. Het is ook het eerste kunstmuseum in Australië dat de hoogste score heeft ontvangen voor het duurzaam ontwerp dankzij de zonnepanelen en groene daken, het gebruik van koolstofarme materialen en de integratie van manieren om regenwater op te vangen. De kunst die tentoon wordt gesteld is een mix van Australische en internationale kunst, en neemt bezoekers mee door de tijd, ideeën, menselijke verhalen en omstreden geschiedenissen.

Openingbeeld: AFZALKHAN M / iStock