4x bijzondere festivals van de wereld

Redactie Lonely Planet

Van nationale feestdagen en religieuze vieringen tot dagen vol eten of muziek; er zijn talloze redenen om een festival te vieren. Wat deze uitspattingen van vreugd gemeen hebben? Mensen van alle rangen en standen komen samen voor een goed feest

Dit artikel komt uit het nieuwste Lonely Planet magazine. Wil je meer reisinspiratie? Koop het magazine hier!

Thailand

Songkran

In Thaise tempels is het traditie om vlak voor het boeddhistische Nieuwjaar de beelden van Boeddha te wassen – buiten de tempels is dit uitgegroeid tot een nationaal watergevecht van epische proporties. Waterballonnen, waterpistooltjes, zelfs hele pannen en emmers vol water worden naar elkaar afgevuurd. Het is een geliefd festival voor zowel locals als reizigers, dus wees op tijd met boeken als je het feest ook eens mee wilt maken.

Lötschental, Zwitserland

Fasnacht

Op de laatste dagen vóór de katholieke Vastentijd wordt over de hele wereld carnaval gevierd. Van Rio de Janeiro tot Venetië en van Malta tot New Orleans is het uitbundige outfits en kleurrijke praalwagens wat de klok slaat. Een zo mogelijk nog opvallender viering van dit katholieke feest is te vinden in het Lötschental van Zwitserland, waar mannen in griezelige pakken (Tschäggättä) de straten onveilig maken. De wonderlijke houten maskers die ze dragen zijn het resultaat van een traditie die generaties teruggaat.

De hele stad is een theater tijdens Edinburgh Festival Fringe | Foto: Martin McCarthy / Getty Images

Edinburgh, Schotland

Edinburgh Festival Fringe

Het begon als een verzameling theatergroepen die niet was uitgenodigd om op het Edinburgh International Festival van 1947 op te treden; aan de rand van dat festival (de fringe) voerden ze hun voorstellingen toch op. Deze recalcitrante daad groeide uit tot het grootste kunstfestival ter wereld. Van circus en musicals tot comedy- en kindershows – op Edinburgh Festival Fringe is voor elke kunstzinnige uitspatting plek.

Maine, VS

Maine Lobster Festival

Ooit is dit festival gestart als een manier om slaperige dorpjes langs de kust van Maine nieuw leven in te blazen, maar intussen is dit mariene foodfestival uitgegroeid tot een internationaal bekend festijn waar kreeftliefhebbers uit alle hoeken van de wereld op af komen. Elke augustus ziet het in Rockland (vier uur rijden vanaf Boston) vijf dagen lang rood van de kreeft, met proeverijen, een parade, kookwedstrijden en zelfs een race
op kratten.

Openingsbeeld: Matt Munro/Lonely Planet