400 Italianen en Zweden wisselen van leven voor onderzoek naar levensverwachting

Redactie Lonely Planet

Wetenschappers vragen zich al lange tijd af waarom mensen in de Italiaanse regio van Cilento langer leven dan gemiddeld. Een nieuwe studie waarbij mensen uit Cilento van leven wisselen met mensen uit Zuid-Zweden, moet hopelijk het antwoord geven.

De gemiddelde leeftijd in de Italiaanse regio bedraagt 92 jaar voor vrouwen en 85 voor mannen, terwijl het gemiddelde in Italië op respectievelijk 84 en 79 jaar ligt. De regio behoort niet tot de rijkste in Italië en de werkloosheid is hoog, maar de maaltijden die de mensen eten bevatten veel olijfolie, kruiden, groenten en zeevruchten. Daarnaast hebben de inwoners erg sociale levens. De nieuwe studie, onder leiding van de Zweedse professor Olle Melander, kijkt naar waarom mensen hier zoveel langer leven dan gemiddeld. Het begint met onderzoek om de diëten, levensstijl, bloed- en darmbacteriën van mensen uit Cilento te vergelijken met die van mensen uit Malmö in Zuid-zweden. 

In de volgende fase zullen 200 mensen uit de regio voor drie maanden met 200 mensen uit Malmö wisselen. Gastgezinnen zullen de bezoekers helpen om tijdens hun verblijf te leven en te eten zoals de lokale bevolking en de onderzoekers zullen de effecten op de gezondheid en de levensduur van de deelnemers bestuderen.

Volgens Melander zal het onderzoek proberen te identificeren 'wat de mensen van de Cilento-regio goed doen' en 'de lessen naar de inwoners van Malmö brengen om hen langer en gezonder te helpen leven’.

Lees ook: Verhuis naar dit Italiaanse dorp en krijg geld toe van de gemeente.  

Openingsbeeld: mattried / iStock