3 musea in Londen die je niet mag overslaan

Redactie Lonely Planet

Je kent ze waarschijnlijk al, maar er is een reden dat deze drie Londense musea wereldwijde beroemdheid hebben verworven. Gecombineerd verschaffen ze informatie over alles wat het leven (mooi) maakt: klassieke én moderne kunst, natuur, geschiedenis… Een bezoek meer dan waard dus.

Het British Museum is een prachtig voorbeeld van de "Greek Revival"-stijl | Foto: TonyBaggett / iStock

The British Museum

Sinds de oprichting in 1753 groeide het British Museum uit tot een van de grootste schatkamers van Europa. Vele kostbaarheden vanuit alle hoeken van de wereld zijn in de imposante hallen te zien - een heet hangijzer voor veel landen waar de schatten vandaan komen.

Een bezoek naar het museum is voor Oudheidfanaten als een soort pelgrimstocht. Je ziet er iconische erfstukken als de Steen van Rosetta, die de sleutel vormde voor het vertalen van Egyptische hiëroglyfen, en de Elgin Marbles, die ooit het Griekse Parthenon sierden. Ook vind je er een verzameling mummies en sarcofagen die het eeuwenoude Thebe doet verbleken. 

Hoogtepunten zijn de Lewis Chessmen, een 12de-eeuws schaakspel, en de Mildenhall Treasure, een indrukwekkende collectie van Romeins zilverwerk, ontdekt in het keukenkastje van een boer. Ook fijn: ze hebben gratis gidsen die alles van de collecties afweten.

Rond de kerstdagen kun je voor het Natural History Museum schaatsen! | Foto: Bikeworldtravel / iStock

Natural History Museum

Het Natural History Museum krijgt het voor elkaar biljoenen jaren samen te vatten in één ontzagwekkend museumgebouw. Je leert over vlinders en vinvissen, mens en dino, vulkanen en de oerknal. Deze tempel van kennis, vondsten en onderzoek vindt onderdak in een prachtig 19de-eeuws gebouw midden in de stad. 

Kinderen kijken hun ogen uit in de Dinosaurs Gallery, met vele fossielen en zelfs een animatronische T-Rex. De Minerals Gallery toont een adembenemende collectie kleurrijke mineralen, met de Vault Gallery als hoogtepunt: zoveel waardevolle edelstenen zag je zelden in één ruimte. Al deze wetenschap ligt voor het oprapen: entree is gratis.

De strakke hoeken van Tate Modern | Foto: TonyBaggett / iStock

Tate Modern

Jaarlijks steken ruim 5 miljoen enthousiaste kunstliefhebbers de Millenium Bridge over om Tate Modern te bezoeken; het is met reden het meest bezochte museum voor moderne kunst. Om te beginnen is de kunstcollectie die je er vindt van een ongekend niveau; er hangt werk van onder meer Rothko, Matisse, Warhol en Pollock.

Dan het indrukwekkende gebouw: een voormalige energiecentrale uit de jaren 40. 200 meter lang, met een 99 meter lange schoorsteen. Maar ook de ligging bepaald voor een belangrijk deel de aantrekkingskracht van het museum. Het bakstenen gebouw is direct aan de Theems gelegen, pal tegenover St. Paul’s Cathedral - een van de bekendste trekpleisters van Londen. In 2016 is bovendien het Switch House voltooid, waarmee de expositieruimte is verdubbeld.

Lees ook: Jongetje ontdekt fout op dinobordje in Natural History Museum Londen.

Openingsbeeld: Natural History Museum | Foto: fazon1 / iStock