10 prachtige plekken in West-Bhutan

Redactie Lonely Planet

Het koninkrijk Bhutan in het Himalayagebergte is een haast onaardse plek waar Boeddhistische tradities worden gemixt met moderne gebruiken. Hier zijn tien tips die je in dit bijzondere land niet moet missen.

Nationaal Instituut voor Zorig Chusum

Het Nationaal Instituut voor Zorig Chusum biedt vier- tot zesjarige opleidingen in de 13 traditionele kunsten van Bhutan, waaronder schilderen, beeldhouwkunst en borduren.
In de buurt vind je meerdere ambachtswinkels (gratis rondleiding; Pedzoe Lam; tizc.bt).

Motithang Takin Reservaat

Het Motithang Takin Reservaat is een heuvelachtig, omheind bos waar een verzameling van deze bijzondere dieren leeft, plus een paar muntjaks, vlak bij de telecomtoren in Thimphu.
‘s Ochtends kun je zien hoe de takins worden gevoerd (gratis toegang; Sangaygang).

Enkele bewoners van het Motithang Takin Reservaat | Foto: VitalyEdush / iStock

Tango Goemba

Maak kennis met letterlijk duizelingwekkende hoogtes tijdens een wandeling van een uur op beboste paden naar Tango Goemba, een boeddhistische universiteit. “Tango” betekent “paardenhoofd”, naar de vorm van de rotsen waarop het gebouw staat (gratis toegang; bij de Pangri Zampa en Begana, buiten Thimphu).

Nationaal Museum

Op een heuvel boven Rinpung Dzong staat de ronde toren van het Nationaal Museum. Hier vind je museum-stukken als een schild van neushoornhuid, een zadel van pijlstaartroghuid en een hoed van visschubben (toegang €3,25; Gyelyong Damtenkhang).

Het prachtig gelegen Nationaal Museum | Foto: Lonely Planet 

Uma Paro

Uma Paro is het beste hotel in de stad, met een smaakvolle mix van traditionele architectuur en hoogstaande faciliteiten, inclusief een uitstekend restaurant. De ontvangst hier is even warm als het vuur in de open haard (vanaf €240; comohotels.com/umaparo).

Taktshang Goemba

Taktshang Goemba, het Tijgernest, is het bekendste klooster van Bhutan. Het is in 1692 gebouwd en na een brand in 2000 herbouwd. Je bereikt het Tijgernest na een steile, twee uur durende wandeltocht met indrukwekkend uitzicht (check van tevoren of je gids toegang tot het kloostercomplex heeft geregeld; Boven-Parovallei).

Punakha Dzong

De indrukwekkende Punakha Dzong diende tot de jaren 50 als regeringszetel. De huidige koning kwam hier in 2008 om zijn koninklijke ravenkroon te ontvangen. Aan het einde van de lente staan de jacaranda-bomen in bloei (gratis toegang; bij Khuruthang). 

De statige voormalige regeringszetel Punakha Dzong | Foto: Lonely Planet

Drukgyel Dzong

Drukgyel Dzong is gebouwd om een belangrijke weg van Tibet naar Paro te bewaken. De naam van de dzong verwijst naar een Bhutaanse overwinning op de Tibetaanse indringers in 1644. De Dzong had een false ingang waarmee de Tibetanen een afgesloten binnenplaats ingelokt werden. Je kunt er tegenwoordig ook de ruïnes die overgebleven zijn na een brand in 1951 bezichtigen (gratis toegang; 15 km ten noordwesten van Paro).

Kyichu Lhakhang

Kyichu Lhakhang, gebouwd in 659 n.Chr., is een van de oudste, kleinste en sfeervolste tempels van Bhutan. Hoogtepunten zijn een heilig, 7de-eeuws bronzen beeld en een houten vloer die erg is versleten door de talloze pelgrims (gratis toegang; 3 km ten westen van Paro).

Chimi Lhakhang

Chimi Lhakhang werd in 1499 gebouwd door een neef van Goddelijke Gek Lama Drukpa Kunley ter nagedachtenis aan diens overwinning op een vrouwelijke demon met zijn “vlammende bliksemschicht van wijsheid” (gratis toegang; bij Soposokha).

Bhutan staat op de nummer 1 van de Best in Travel top 10 Landen, bekijk hier de volledige lijst. 

Openingsbeeld: ultramansk / iStock