Weekend Kopenhagen? Hier moet je heen

Redactie Lonely Planet

De Deense hoofdstad heeft grachten zo mooi als die van Amsterdam en vervangt langzaam Parijs als culinair centrum. Ga naar een van de stijlvolste steden van Europa voor fotogenieke locaties, gezellige cafés en de mooiste sandwich ooit. 

Het uitzicht

De zon zakt boven de Nyhavn, de beroemdste gracht van Kopenhagen, en geeft de felgekleurde gevels langzaamaan een gouden gloed. In de cafés en op de terrassen genieten mensen van een drankje en de gezellige sfeer. Een groep studenten bespreekt op de kade wat ze hebben gezien in het Designmuseum Danmark, een stukje verderop, een kop koffie in de hand. De gracht is in de 17de eeuw aangelegd om de haven te verbinden met het stadscentrum en was vroeger een bloeiende handelshaven en hoerenbuurt. Nu zijn in de voormalige huizen bars en restaurants gevestigd; hun tafels en stoelen nemen ‘s zomers een groot deel van de kades in. Tijdens een wandeling langs de gracht zie je niet één, maar wel drie huizen van de Deense verhalenverteller Hans Christian Andersen: hij heeft op nummer 18, 20 en 67 gewoond. Geniet van het uitzicht met een Mikkeller speciaalbiertje, terwijl de aangemeerde zeilboten vredig dobberen op de gracht.

  • Een biertje aan Nyhaven kost ongeveer €8, entree tot het Designmuseum €9; designmuseum.dk
Het graf van Hans Christian Andersen op Assistens Kirkegård | Foto: olli0815 / iStock

De wandeling

Als je een romantische locatie zoekt voor een date, of een plek om af te spreken met vrienden, dan is een kerkhof meestal niet de meest voor de hand liggende keuze. Maar tijdens lange zomerdagen is het druk op begraafplaats Assistens Kirkegård: stelletjes wandelen hand in hand of delen een fles wijn op een picknickkleed, groepen vrienden kletsen en lachen terwijl ze barbecueën en een jong gezin speelt verstoppertje tussen de grafzerken. Assistens is zowel een park en tuin als een begraafplaats en de mensen die hier komen lijken de doden niet te herdenken met sombere overpeinzingen, maar door in hun gezelschap volop van het leven te genieten. Bij de hoofdingang aan Kapelvej kun je een kaart krijgen met daarop de belangrijke graven (onder andere Hans Christian Andersen ligt hier begraven), maar het is veel leuker om je eigen weg te vinden. Verlaat de centrale populierenlaan om geheime tuinen met weidebloemen en graven tussen het hoge gras te ontdekken, of begeef je richting nettere hoekjes met strak gesnoeide struiken. Na een uur of wat ronddwalen vind je de echte wereld terug aan Jægersborggade, een sfeervolle straat met gezellige winkels, cafés, ateliers en galerieën.

  • Kapelvej, Nørrebro; open 7-19 uur; gratis
Een smakelijke afhaaldoos smørrebrød, met onder andere rundertartaar | Foto: Sarah Coghill / Lonely Planet

Het eten

Wie had gedacht dat in het culinair hoogwaardige Kopenhagen iets gewoons als een sandwich het hoogtepunt van je reis kan zijn. Maar bij Aamanns, een moderne en minimalistische bistro in Østerbro, heeft oprichter Adam Aamanns het Deense smørrebrød tot een kunst verheven. Elk heerlijke sneetje roggebrood wordt opgediend als een schildersdoek, met een eetbaar meesterwerk erbovenop: avocado met limoenemulsie, ingemaakte venkel, lente-ui en erwtenscheuten; IJslandse haring met dille, aquavit, bosuitjes en zure room; en rundertartaar met knapperige aardappels, kappertjes en mini-augurkjes. Drie kleine gerechten vormen samen een stevige lunch. Spoel het weg met de sterke huisborrel en houd je aan de lokale etiquette: ‘Zwem voordat je vliegt, voordat je loopt.’ Met andere woorden: eet eerst de vis, dan het gevogelte, dan het vlees.

  • Lunch van drie smørrebrød en een borrel ongeveer €26; aamanns.dk
Er zijn grachten zat om met je GoBoat overheen te varen | Foto: VitaeSchola / iStock

De activiteit

's Zomers komen de grachten van Kopenhagen tot leven, halfnaakte Denen springen de wijde haven van Islands Brygge in en regelmatig vaart er een GoBoat voorbij. Deze picknickboten bestuur je zelf en varen op zonne-energie. Het is een heerlijk vredige manier om de waterwegen te verkennen: de boten kunnen maar zes kilometer per uur en de motor is stil. De kapitein en matrozen kletsen, ontspannen, eten en drinken terwijl de stad voorbij drijft. Een mooie route is de nauwe gracht Frederiksholms, waar je onder bruggen door langs oude gebouwen zoals het Nationaal Museum vaart. Ga daarna naar Papirøen (Papiereiland); op de streetfoodmarkt in oude zeecontainers kun je onder meer taco’s, pizza, hotdogs en sushi krijgen. De laatste stop is Christianshavn, een van de populairste wijken van Kopenhagen, met herenhuizen en verbouwde pakhuizen in pastelkleuren.

Waarom Denemarken? Omdat het de fijnste plek is om te leven, volgens de inwoners.

Openingsbeeld: AleksandarGeorgiev / iStock