Wandelen over de straten van muzikaal Salamanca

Redactie Lonely Planet

Bestudeer sublieme architectuur en luister naar troubadours in het academische Salamanca, het “Oxford van Spanje”.

Pas als de laatste stralen avondzon de zandstenen gevels van het Plaza Mayor verlaten, komt het mooiste plein van heel Spanje tot leven. Oude stelletjes schuifelen door zuilengalerijen; kinderen spelen tikkertje en morsen hun smeltende ijsjes op het plaveisel; studenten tikken driftig op hun laptops in de cafés. De grootste denkers en dapperste avonturiers van de hele Spaanse geschiedenis kijken statig over het geheel uit, hun gezichten in de stenen poorten gehouwen: de ontdekkingsreiziger Columbus, de conquistador Cortés, de schrijver Cervantes. Een paar centimeter boven hun hoofden leunen locals op gietijzeren balkons, verwachtingsvol uitkijkend over het plein.

Salamanca huist de oudste en meest prestigieuze universiteit van Spanje en heeft daarmee het dubbele geluk zowel de slimste als de mooiste stad van het land te zijn. Okergele torens rijzen op boven de stad en werpen hun lange schaduwen over steegjes waarlangs studenten naar hun colleges fietsen. Eeuwenoude faculteiten omgeven pleinen, schaduwrijk dankzij de vele cypressen. Op hun muren staan Latijnse inscripties (sommige in stierenbloed) van alumni die al honderden jaren geleden zijn afgestudeerd.

Zicht op de monumentale gebouwen van Salamanca | Foto: Ed-Ni-Photo / iStock

De skyline wordt gedomineerd door twee kathedralen, overlevenden van de aardbeving van 1755 die Lissabon vernietigde; kapotte ramen en gescheurde muren zijn er nog steeds te zien. Ten zuiden van de stad stroomt de brede Río Tormes traag onder een Romeinse brug door, richting de Atlantische Oceaan.

Toegelaten worden tot de universiteit van Salamanca is nooit makkelijk geweest, noch het betalen van het collegegeld. Gelukkig heeft een aantal pientere studenten een mooie oplossing gevonden voor dit laatste probleem. Als de klok negen uur slaat, schuifelen twee groepen met glanzende schoenen, strakke broeken en kleurrijke sjerpen het plein op, gewapend met allerhande accordeons, contrabassen, mandolines, gitaren en kroezen bier. Al snel vult het hele Plaza Mayor zich met het geploink, geklap en geschreeuw van de tunas, groepen troubadours die met straatmuziek hun collegegeld betalen. Dit gaat al zo sinds de 13de eeuw en elk bandje hoort bij een specifieke faculteit van de universiteit.

‘Dokters hebben altijd al de beste tuna-bands,’ zegt Fernando Yunta, een student architectuur die gitaar speelt met chirurgen en psychologen. ‘Sommige liedjes gaan over de liefde of over stierenvechten, andere gaan over de universiteit. We spelen voor de muziek, voor de lol. En ook omdat het een goede manier is om meisjes te leren kennen.’

Het hoofdgebouw van de Universiteit van Salamanca | Foto: juan maria asensio garcia / iStock

De tradities van Salamanca hebben standgehouden gedurende de vele turbulente hoofdstukken van de Spaanse geschiedenis. Het beroemdste verhaal van de universiteit gaat over de dichter Luis de León, die in de 16de eeuw tijdens de Spaanse Inquisitie uit een college weggesleept werd. Hij verbleef vier jaar in een isoleercel wegens ketterij. Toen hij weer vrijgelaten werd, keerde hij terug naar dezelfde collegezaal met de woorden: ‘Dus, zoals ik gisteren al zei…’ Een andere hoogleraar, die tijdens de politieke onrust van de jaren 30 uit Spanje verbannen werd, keerde terug naar zijn collegezaal met precies dezelfde grap.

‘Je voelt de geschiedenis in de lucht hangen als je in Salamanca studeert,’ zegt María José Gonzáles. Ze volgt op het moment een masteropleiding psychologie en wipt op haar caféstoel terwijl de tunas hun instrumenten herstemmen. ‘Je voelt dat je studeert op een plek waar vele generaties je voor zijn gegaan. En het helpt natuurlijk dat de hele stad eruitziet als een scène uit Harry Potter.’

Openingsbeeld: JackF / iStock