Vooruitstrevend Florence: zo kende je de Toscaanse stad nog niet

Redactie Lonely Planet

Als je bedenkt wat een unieke schat aan kunst en cultureel erfgoed de stad Florence te bieden heeft, is het niet verrassend dat de triomfen van de Florentijnse meesters van de renaissance nog altijd de moderne attracties overschaduwen. Buiten de kerken en musea vindt er echter een kosmopolitische wedergeboorte plaats in de stad: in wijken zoals Oltrarno en San Lorenzo zijn de afgelopen jaren steeds meer onafhankelijke cafés, boetiekjes en ateliers geopend.

Verfijnd dineren in een palazzo

La Ménagère creëerde onder de hoge plafonds van een 16de-eeuws palazzo in San Lorenzo een echte crowd pleaser. Op zijn 1.500 vierkante meter huist de rustieke ruimte een bloemist, een woonwinkel, een bistro-café en een gastronomisch restaurant. Wanneer de avond valt scharen de gasten zich hier aan de lange tafel die uit Het Laatste Avondmaal lijkt te zijn geplukt, en worden ze getrakteerd op live jazz die vanuit de lagergelegen lounge klinkt.

De Italiaanse koffiecultuur anno nu

In de geboortestad van espresso stelt bekroond barista Francesco Sanapo het Italiaanse stereotype van de “snelle koffiebar” op de proef. In zijn Ditta Artigianale, een koffiebar met een industrieel decor en een gastvrije sfeer, is het niet moeilijk om wat langer te blijven hangen. Koffiekenners kunnen genieten van filtermelanges, cold brew, AeroPress en koffie uit een sifon – uiteraard staan de klassiekers ook nog steeds op het menu. ’s Avonds geniet je samen met de locals van Florentijnse hapjes en kies je een lekkere gin-cocktail uit de ruime selectie.

Sieraden rechtstreeks van de maker

In de sieradenwerkplaats Officine Nora, achter de Santo Spirito, blazen ze de traditionele Florentijnse edelsmederij nieuw leven in. De voormalige garage heeft nog dezelfde industriële sfeer als toen er aan auto’s gesleuteld werd, maar is verder omgetoverd tot een creatieve coworking-ruimte. Aan de doorleefde houten bureaus en werkbanken, bezaaid met gereedschap, werken de ontwerpers met materialen zoals geëmailleerd koperdraad en edelstenen. Het is een interessante plek om een uniek stuk draagbare kunst te vinden en te ontdekken hoe het tot stand is gekomen.

e 20ste-eeuwse kunst van het Museo Novecento wordt in chronologische volgorde tentoongesteld | Foto: Museo Novecento / Mus.e Firenze

Kunstschatten van de moderne tijd

Voor wie even genoeg heeft van klassieke kunst, biedt het Museo Novecento een waardige verzameling van kunst van de 20ste eeuw. Ronddwalend in dit ruim acht eeuwen oude voormalige ziekenhuis zie je 400 schatten van deze minder bekende artistieke periode in Italië. De makkelijk te volgen route leidt je langs schilderijen, beeldhouwwerken, video's en installaties, waaronder de opmerkelijke werken van Filippo De Pisis en Ottone Rosai.

De kunst van de aperitivo

Een geliefde traditie van de Italianen is de aperitivo: borrelen tot een ware kunst verheven. Coral Sisk (van de blog The Curious Appetite) neemt haar gasten mee op reis door de cocktailcultuur van Florence. Drankjes worden gecombineerd met heerlijke hapjes, zoals gegrilde crostini met zoute Toscaanse worst en milde asiago, geserveerd met een flinke portie gastronomische achtergrondinformatie.

Mode meets fantasie

Voor de nieuwste Florentijnse mode ga je naar Luisa Via Roma, aan de gelijknamige winkelstraat. Deze boetiek wordt sinds de jaren 30 door dezelfde familie gerund en is al even lang het epicentrum voor eigentijdse stijl. Fantasie staat hier centraal en dat zie je overal terug: van de betoverende etalages tot het terras dat is ingericht met kleurrijk meubilair. Het aanbod in de winkel is een mix van opkomende ontwerpers en bekende namen als Etro en Missoni.

Openingsbeeld: Rastislav Sedlak / Shutterstock