Vijf ultieme winterbelevingen in Gouda

Sara van Geloven

Op 14 december vindt het meest sfeervolle lichtfeest van het land weer plaats in het middeleeuwse stadscentrum van Gouda, maar er is de hele winter lang van alles te doen in de kaarsenstad. We zetten vijf ultieme winterbelevingen in Gouda voor je op een rij.

Schaatsen in de Gouwekerk in Gouda | Foto: Sara van Geloven

Schaatsen in een kerk

De gotische Gouwekerk in Gouda ligt pal in het centrum aan het water bij Hoge Gouwe. Al jaren trekt de wereld aan de leegstaande kerk voorbij, maar sinds een paar weken is er weer leven in de voormalige Sint-Jozef. Kinderen schaatsen rondjes op een grote schaatsbaan onder de hoge gewelven en in het koor wordt koek & zopie geserveerd. Dit weekend kun je de ijzers nog onderbinden in de kerk en daarna wordt de schaatsbaan verplaatst naar de Markt, waar op 14 december Gouda bij Kaarslicht plaatsvindt. Na het lichtfestijn verrijst op 19 december de schaatsbaan rondom het Stadhuis. Nog tot 13 januari kunnen schaatsliefhebbers een rondje maken om het iconische gebouw.

Lekkernijen bij Kamphuisen | Foto: Sara van Geloven

Siroopwafels proeven

Meer dan 200 jaar geleden werd in Gouda de eerste karamelsiroop tussen twee flinterdunne wafeltjes gegoten. De stroopwafel was geboren! Pieter Willem Kamphuisen schreef het allereerste recept op – een recept dat tegenwoordig in de kluis ligt van de Kamphuisen Siroopwafel Fabriek, sinds maart dit jaar open voor bezoekers. Achter de winkel aan de Markt kun je de geschiedenis van de Goudse siroopwafel ontdekken, het hele bakproces doorlopen – met uiteraard de mogelijkheid om alle bestanddelen uitgebreid te proeven – én een poging wagen de kluis met het geheime recept te kraken.

Vegan kapsalon bij Miss Nice Banana | Foto: Sara van Geloven

Ontdek de leukste Fairtrade-adresjes

Moet je je kerstinkopen nog doen, dan is het Groenendaalkwartier the place to be. Het stikt hier van de leuke winkeltjes, waar je naast de welbekende Goudse kazen en kaarsen nog veel meer moois kunt kopen. Het kwartier is namelijk omgedoopt tot de eerste Fairtradestraat van Nederland, met maar liefst 11 winkels die fairtradeproducten verkopen. En er zijn ook buiten het Groenendaalwartier nog veel meer leuke “groene” adresjes te vinden. Zo opende Hesse-Anne Rosalia begin dit jaar Miss Nice Banana, een hippe vegan foodbar aan de Zeugstraat. Onze tip: ga voor een late zondagbrunch en bestel de vegan kapsalon met zoete-aardappelfrietjes en jackfruit. Je weet niet wat je proeft!

Olala Chocola in Gouda | Foto: Sara van Geloven

Maak je eigen bonbons

Drie deuren verderop stap je bij Olala Chocola een wereld van ambachtelijke slagroomtruffels, chocoladerepen en bonbons binnen. De geur van cacao is alom aanwezig in de winkel, die wel wat wegheeft van Sjakie’s chocoladefabriek in het klein. Achterin de winkel is een grote werkruimte ingericht waar chocolatier Alwin Mouthaan workshops bonbons-maken organiseert. In een paar uurtjes tijd leer je alles over de kunst van het temperen van chocola, het maken en vullen van bonbons. En uiteraard ga je met je eigen doosje bonbons weer naar huis.

Restaurant De Lichtfabriek in Gouda | Foto: Sara van Geloven

Winterwandeling door Gouda

Gouda is een compacte stad vol middeleeuwse straatjes en historische gebouwen, die je het beste ontdekt op een wandeltocht door het oude centrum. Dit kan natuurlijk op eigen houtje, maar je kunt er ook voor kiezen om met een gids van het Goudse Gidsen Gilde op stap te gaan. De gidsen laten je alle highlights én verborgen plekjes van de stad zien en in de winter staan de verlichte monumenten er op hun mooist bij. Zo kun je de beroemde Goudse gebrandschilderde glazen van de Sint-Janskerk van buiten bewonderen, terwijl ze van binnenuit worden verlicht. Blijf nog even in het lichtjesthema en schuif na de wandeling aan voor een kaasfondue in de Lichtfabriek, een verrukkelijke afsluiter van een ultieme winterse dag in Gouda.  

Kijk voor meer informatie over winterse activiteiten in de stad op: www.welkomingouda.nl 

Nog meer licht in de donkere dagen? Beleef ook het Amsterdam Light Festival

Openingsbeeld: Gouda bij Kaarslicht / VVV Gouda