Vier de Kerst in Reykjavik

Sara van Geloven
Vier de Kerst in Reykjavik

Weinig steden zijn in de kerstperiode zo sfeervol als Reykjavik. IJsland heeft in hartje winter maar vijf uur daglicht, maar daar laten de locals zich niet door afschrikken. Overal in de IJslandse hoofdstad branden lichtjes en de geur van vers gebrande koffie en kaneelboodjes drijft door de straten. Vier de Kerst in Reykjavik!

Het centrum van Reykjavik is heel compact en goed te voet te verkennen. Oriënteer je door eerst een lift naar de top van de toren van de Hallgrímskirkja te nemen. Van bovenaf kijk je uit over de stad, de fjord Kollafjörður en de besneeuwde bergen aan de horizon. Wandel je vanaf de kerk van Hallgrím richting het noordwesten, dan spot je bij Lækjartorg de gigantische Yule Cat – een monsterkat uit de IJslands folklore. Een straat verderop is het plein Ingolfstorg omgetoverd tot een kerstdorp met een ijsbaan.

Reykjavik in kerstsferen | Foto: Jurrien Veenstra

Word het je buiten iets te koud, dan bieden de vele podia en musea van de stad beschutting tegen de gure wind. In de moderne concerthal Harpa worden maar liefst 35 kerstconcerten georganiseerd, zoals Christmas at the Symphony, en bij het voortreffelijke Reykjavik Art Museum tref je allerlei Christmas Creatures, zoals de Yule Lads. 

Het Icelandair Hotel Reykjavik Marina in het hippe havengebied is een fijne uitvalsbasis voor wandeltochten door de stad. Veel van de kamers bieden geweldig zicht op zee en er zijn gemeenschappelijke ruimtes gevuld met designmeubels waar je ’s avonds lekker kunt opwarmen. De bijbehorende cocktailbar Slippbarinn is een favoriet onder de locals.

Meer IJsland in de winter? Ontdek de ruige vulkanische landschappen van West-IJsland!

Openingsbeeld: Victoria Ashman / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram