Veelzijdig Antwerpen: tips voor een citytrip

Jasmijn Wijnbergen

Bezoek eens het altijd gezellige Antwerpen. Smalle straatjes en een veelzijdige architectuur kenmerken de Scheldestad. Geniet van een Belgische pint in een van de vele cafés of slenter over de bedrijvige, historische marktjes.

Stadstour

Gebouwen in Antwerpen kennen een prachtig, veelzijdige architectuur- van middeleeuwse elegantie tot een prachtige classicistische stijl. Het Station Antwerpen-Centraal is een van de mooiste gebouwen in de stad en misschien wel het mooiste station van de wereld. Het prachtige pand is in het begin van de twintigste eeuw in de eclectische stijl gebouwd en onlangs nog gerestaureerd.

Huur een fiets en verken de straten van deze Belgische havenstad. Fiets langs de gotische kerken, het moderne Paleis van Justitie en maak een tussenstop bij het 450 jaar oude stadhuis op de Grote Markt. Nog tot maart 2017 kun je daar binnen een rondleiding krijgen.

‘t Eilandje

In het noorden van de stad vind je een oude havenplek, ‘t Eilandje genaamd. Dit gebied bestaat uit monumentale pakhuizen en als je hier doorheen loopt proef je de oude sfeer. De belangrijkste toeristische attractie is Museum aan de Stroom (MAS): een museum waar je allerlei kanten van de stad, de haven en hun relatie tot de wereld kunt leren kennen. Op de bovenste verdieping van dit museum kun je genieten van een schitterend uitzicht over Antwerpen, vanaf het panoramaterras.

’s Zomers zijn er op ‘t Eilandje veel hippe zomerbars te vinden. Daar kun je genieten van exposities, optredens en van de ongecompliceerde Belgische gezelligheid.

Het MAS-gebouw in de wijk 't Eilandje | Foto: Serbek / iStock

Stadsbrouwerij De Koninck

De echte bierliefhebbers kunnen een bezoekje aan Bierbrouwerij De Koninck niet overslaan. Deze stadsbrouwerij neemt je mee in de wereld van de Antwerpse bierbeleving. In allerlei ruimtes worden de verschillende processen van bierbrouwen uitgelegd, die je geheel op eigen tempo kunt volgen. Met audiovisuele effecten wil de brouwerij een totaalbeleving voor de gasten creëren. Aan het einde van de tour mag je natuurlijk een échte De Koninck proeven - vers van de brouwerij.

Openingsbeeld: HIT1912 / iStock