3 Unieke ervaringen in Barcelona

Redactie Lonely Planet

De Catalaanse hoofdstad is van alle markten thuis. De prachtige stad barst van cultuur, maar is ook graag een beetje losbandig. Deze originele ervaringen maken je bezoek aan het "Rio aan de Middellandse Zee" uniek.

Chocolade maken in het Museu de la Xocolata | Foto: Margaret Stepien / thephotomargaret

Waan je Willy Wonka

In het klaslokaal van het Museu de la Xocolata speelt een groep bezoekers met koksmutsen op met enorme hoeveelheden chocola. Op de werkbladen liggen aardbeien, lolly’s en mallen vol gesmolten smurrie. Deze korte cursussen bieden een goede kennismaking met de veelzijdigheid van chocola. Even verderop is een gekoelde expositieruimte waar je wel mag kijken, maar niets aanraken. Alles van La Sagrada Família tot het Terracottaleger van China is er vereeuwigd in chocola. De ingewikkelde kunstwerken getuigen van de vaardigheid (en zelfbeheersing) van hun maker.
Museum €5, cursus vanaf €20; museuxocolata.cat

Carretera de les Aigües | Foto: Margaret Stepien / thephotomargaret

Laat je meevoeren door het waterpad

Een trio joggers in sportkleding heeft er moeite mee om hun normale tempo aan te houden. Rechts van hen bevindt zich een erg afleidend uitzicht: de hele stad Barcelona, schitterend in het ochtendlicht.

De Carretera de les Aigües, oftewel het waterpad, is een route die een wat meer ontspannen tempo afdwingt. Het pad is 11 kilometer lang en steekt wit af tegen de groene berg Tibidabo. Het slingert met de loomte van een rivier en is prettig vlak, een nalatenschap van zijn vorige functie als waterdistributieroute naar de stad. Elke stap brengt weer een nieuw perspectief, maar de Middellandse Zee vormt steeds de glinsterende achtergrond.

Voor de kust van barcelona | Foto: Margaret Stepien / thephotomargaret

Kayakken in de schemering

De schemer valt maar geen mens die het wat uitmaakt. De handdoeken blijven op het zand liggen en er wordt met nog meer enthousiasme gespeeld en gepraat. 100 meter van de kust peddelt een vloot kajakkers over het donkere wateroppervlak. De boten zijn snel en behendig; ze glijden soepel door de voortschrijdende duisternis.

‘Dit is mijn favoriete deel van de dag,’ zegt Alberto Bolsa, al jaren werkzaam bij het watersportbedrijf Base Nautica. Hij kent de kustlijn van de stad op zijn duimpje en is dus uitermate geschikt voor het leiden van de schemeringtochten. De afstanden zijn bescheiden en het tempo wordt bepaald door de langzaamste kajakker. Alberto geeft een stopteken en geeft iedereen de kans om de stilte te voelen en hun vingers door het warme water te halen. Al snel is het weer tijd om terug te gaan; op naar de gebakken octopus en de biertjes die geduldig op iedereen staan te wachten.
Twee uur kajakken vanaf €33; basenautica.org

Benieuwd naar de andere unieke ervaringen in Barcelona? Je leest het in editie 10 van Lonely Planet Traveller. Deze kun je hier bestellen.

Openingsbeeld: Margaret Stepien / thephotomargaret