Twee dagtrips vanuit Split

Redactie Lonely Planet

Split, met zijn betoverende oude stad die verscholen ligt in de ruïnes van een oud Romeins paleis, is een van de parels aan de glinsterende Adriatische kust van Kroatië. De op een na grootste stad van Kroatië is ook een goede uitvalsbasis voor dagtrips naar de meest spectaculaire en intrigerende kastelen, nationale parken, stadjes en eilanden in noordelijk Dalmatië. 

Nationaal Park Krka

Het Nationaal Park Krka strekt zich uit langs de 73 kilometer lange rivier Krka en loopt van de Adriatische Zee bij Šibenik landinwaarts naar de bergen van het Kroatische binnenland. Het is een magische plek van watervallen en kloven en een wilde rivier die door een 200 meter diep ravijn stroomt. Het hoogtepunt van het park is een lus van een uur langs plankenpaden die de eilanden in de smaragdgroene rivier met elkaar verbinden en die eindigen bij de Skradinski Buk, de grootste waterval van het park. De 800 meter lange waterval daalt bijna 46 meter voordat hij in het lagergelegen meer stort. Richting het noorden liggen de watervallen van Roški Slap, die je het beste kunt bezoeken tijdens een boottocht. Ze beginnen als ondiepe treden die overgaan in vertakkingen en eilandjes, en vormen uiteindelijk watervallen van 23 meter hoog.  

De afgelegen ligging van het gebied trok monniken aan die hier hun kloosters opzetten. Het Krka-klooster – vredig gelegen boven de rivier – is de belangrijkste plek van het Servisch-orthodoxe geloof. Als je met een gids uit het nationale park een tour wilt volgen langs de Byzantijnse en mediterrane architectuur, plan dan een bezoek tussen half juni en half oktober. De rest van het jaar kun je de kerk bezoeken en over het pad bij het meer dwalen.

Zo kom je er

Het park heeft vijf hoofdingangen – bij Skradin, Lozovac, Roški Slap, het Krka-klooster en Burnum – die allemaal met de auto te bereiken zijn. Vanaf Split is het een autorit van ongeveer een uur.

Uitzicht over de haven van Hvar. xbrchx/iStock

Hvar

Met historische architectuur, schitterende zwemplekken en een bruisend nachtleven is het prachtige eiland Hvar terecht een van de populairste bestemmingen van Kroatië. Hoewel het zeker de moeite waard is om hier minstens een nacht of twee te verblijven, kun je Hvar ook voor een dagje bezoeken vanuit Split. Neem de snelle catamaran rechtstreeks naar de stad Hvar, de grootste en meest betoverende nederzetting van het eiland. Voor het perfecte uitzicht op de mooie witte gebouwen met terracotta daken die de vierkante haven omringen, klim je naar de vestigingsmuur van het middeleeuwse kasteel dat hoog boven de stad opdoemt. Wandel vervolgens door de sfeervolle straten van de oude stad en sla de heerlijke traditionele visstoofpot (hvarska gregada) van het eiland in een van de havenrestaurants niet over.

Als je de prachtige stad hebt bewonderd, zijn er talloze geweldige manieren om de rest van je dag door te brengen. Slenter langs de boulevard op zoek naar een ​​plek om heerlijk te zwemmen in het kristalheldere water van de Adriatische Zee, of neem een ​​taxiboot naar een van de Pakleni-eilanden die net voor de kust liggen. Als je zin hebt in een actievere dag biedt kun je een halfdaagse kajak-, fiets- of rotsklimtocht boeken. Een alternatief – en om het minder bezochte binnenland van het eiland te beleven – is het maken van een jeepsafari door verlaten dorpjes en lavendelvelden naar het hoogste punt van het eiland, waar je kunt genieten van een panoramisch uitzicht over het hele eiland.

Zo kom je er

De snelste manier om vanuit Split naar Hvar te gaan is per catamaran, een trip van iets meer dan een uur. In de zomer (van juni tot september) kun je vanuit Split op zijn vroegst om 8.30 uur met Jadrolinija vertrekken, en reis je uiterlijk 21.00 uur weer terug. Als je Hvar vanuit Split wilt bezoeken op een dag buiten het hoogseizoen is een georganiseerde tour waarschijnlijk de beste optie.

Openingsbeeld: Roksana Bashyrova/iStock