Twee dagtrips vanuit Porto

Redactie Lonely Planet

In de op een na grootste stad van Portugal valt een hoop te beleven, maar als je tijd hebt is het zeker de moeite waard om de bijzondere Portugese cultuur ook buiten de stadsgrenzen te verkennen. Ontdek de bakermat van de beroemde nationale wijn en duik in de Portugese geschiedenis.

De Douro-vallei

In 1756 werd de Douro-vallei officieel als wijnregio erkend, omdat hier port wordt gemaakt die uniek is voor Portugal, zoals champagne voor de gelijknamige regio in Frankrijk. De vallei is het productiehart van de beroemde Portugese wijn, met nette rijen van gelaagde wijngaarden langs de hellingen tot aan de oevers van de rivier de Douro.  

De Douro-vallei is alleen al om het landschap een bezoek waard, maar een wijngaardtour (inclusief proeverijen) is eigenlijk een verplicht nummer als je er bent; de meeste wijnhuizen en quinta’s bieden hier de mogelijkheid toe (hoewel sommige in de koudere maanden gesloten blijven). Je kunt ook vanuit Pinhão een uur over de rivier varen om de grootsheid van de vallei in je op te nemen vanaf een jacht of een ouderwetse rabelo (een traditionele, houten vrachtboot). 

Zo kom je er

Een aantal bedrijven verzorgen dagtrips naar de Douro-vallei, inclusief proeverijen. Of neem een trein vanuit Porto naar Pinhão; vanaf hier is een aantal wijnmakers te voet te bereiken, waaronder de Quinta das Carvalhas. Houd treinschema’s in de gaten, want treindiensten zijn beperkt. Overweeg een auto te huren met een BOB, voor complete flexibiliteit.

Gekleurde gevels in het historische centrum van Guimarães. Venemama/iStock

Guimarães

Het eerste hoofdstuk van de geschiedenis van Portugal speelt zich af in Guimarães. Het kleine stadje was ooit de hoofdstad van het land en hier werd de eerste koning van Portgual, Afonso Henriques, gedoopt. Het is daarom niet verrassend dat het centrum van de stad UNESCO Werelderfgoed is verklaard. Keurige rijen van kleurrijke gebouwen staan langs smalle straatjes, die uitkomen bij kleine klinkerpleinen met terrasjes. De symmetrische spitsen van de Nossa Senhora da Consolação en middeleeuwse bogen van de Padrão do Salado maken de stad ook architectonisch interessant.

Vanaf het centrum heuvelopwaarts vind je de uitstekend bewaarde ruïne van het iconische middeleeuwse Castelo Guimarães, en in de buurt staat ook het Paço dos Duques de Bragança, een paleis in 15de-eeuwse stijl met perfect onderhouden tuinen. Ga de hoogte in met de Teleférico de Penha, een kabelbaan die 400 meter stijgt voor prachtig uitzicht over de stad. Geniet van een meegebrachte lunch op de top of maak een wandeling langs een van de gemarkeerde trails. 

Zo kom je er

De Linha de Guimarães-trein rijdt vanaf het station Campanhã in 1 uur en 15 minuten naar Guimarães.