Twee dagtrips vanuit Mexico-Stad

Redactie Lonely Planet

Hoewel er tal van musea, restaurants en historische bezienswaardigheden zijn om je bezig te houden in Mexico-Stad, is de centrale regio van Mexico gevuld met pueblos mágicos (magische steden) en prachtige gebieden die zeker de moeite waard zijn voor een weekendje weg. Mexico-Stad is gunstig gelegen als vertrekpunt voor vele dagtripjes, die een leuke manier zijn om meer te leren over deze onvoorstelbare regio.

Teotihuacán

Teotihuacán is voor reizigers verreweg de populairste dagtrip vanuit Mexico-Stad. De belangrijkste piramide die daar staat, de Piramide van de Zon, is een van de grootste piramides ter wereld en je kunt helemaal naar de top klimmen. Doe het wel rustig aan, want de stad ligt op ruim 2.120 meter hoogte.
Teotihuacán is een oude Meso-Amerikaanse stad die naar verluidt al in 400 voor Christus is gebouwd. Pas in 1400 na Christus stuitten de Azteken op deze stad en gaven het de naam die we nu kennen: Teotihuacán, of 'de plaats waar goden ontstaan’.
Je kunt hier één tot vier uur doorbrengen, afhankelijk van hoe lang je bij elke piramide blijft hangen. Met je toegangsbewijs heb je ook toegang tot het museum en een reeks goed bewaarde muurschilderingen.

Hoe kom je er

Er zijn rondleidingen die je kunt doen waarbij je onder andere stopt bij de basiliek van Guadalupe en luncht in de buurt van de piramides. Je kunt ook rechtstreeks de bus nemen vanaf Terminal de Autobuses del Norte, waar de bussen tussen 8 uur ’s ochtends tot 9 uur ’s avonds elke 10 minuten vertrekken. Je kunt hier bij de kassa ook je retourkaartje boeken. Je kunt geen bustickets naar Teotihuacán reserveren.

Teotihuacán in vogelvluchtsperspectief. Orbon Alja / iStock

Puebla

De stad Puebla verdient een hele reis op zich, maar als je niet lang in de regio bent is een dagtrip naar Puebla genoeg om je even te verzadigen. Over verzadigen gesproken: deze stad staat vooral bekend om haar culinaire hoogstandjes.
De Pueblan mole is door zijn chocoladetonen en rijke smaak een echt decadente saus om aan elke maaltijd toe te voegen. Maar hou het niet alleen bij de mole. Probeer een Pueblaanse sandwich zoals Cemitas of Pelonas als je gaat lunchen. Chalupas en memelas zijn snacks op basis van maïs die in reuzel worden gekookt zodat ze sappig blijven en worden gegarneerd met pittige saus, uien en varkensvlees dat zo mals is dat het smelt in je mond.
Puebla heeft verschillende bezienswaardigheden die het ontdekken waard zijn tussen de maaltijden door, waaronder de kathedraal van Puebla, die wordt omgeven door architectuur uit het koloniale tijdperk en een sierlijk plein. De tempel van Santo Domingo is ongelooflijk gedetailleerd aan de buitenkant, en aan de binnenkant bevindt zich een kapel die bijna volledig van goud is gemaakt. Puebla huist ook de oudste bibliotheek in Amerika: Biblioteca Palafoxiana.

Hoe kom je er

Neem de bus vanaf het TAPO-busstation naar Puebla. Het station ligt net buiten het metrostation San Lazaro aan de oostkant van het stadscentrum. Bussen gaan elke 40 minuten en kunnen vooraf worden geboekt via de ADO-app.

Openingsbeeld: Gerardo Huitrón / iStock