Twee dagtrips vanuit Kyoto

Redactie Lonely Planet

Kyoto is het spirituele hart van Japan met stille tempel, kleurrijke altaren en religieuze architectuur van de hoogste plank. Hier krijg je een inkijkje in de tradities van het oude Japan en kom je geisha's tegen die zich naar geheime ontmoetingen haasten. De oude keizerlijke hoofdstad van Japan is dan ook de perfecte uitvalsbasis om verschillende periodes van de Japanse geschiedenis verder te ontdekken. Kijk ook eens buiten de stadsgrenzen en breng een bezoek aan de plek die ooit werd verwoest door een atoombom of sta oog in oog met herten in een groen park. 

Hiroshima

Op minder dan twee uur rijden van Kyoto ligt Hiroshima; deze plek staat dan wellicht synoniem voor de verwoestende atoombomaanval in 1945, maar de lommerrijke en relaxte stad heeft bezoekers tegenwoordig veel meer te bieden dan alleen haar verleden.
Als je de slachtoffers van de explosie wilt herdenken, breng dan een bezoek aan het Vredespark in Hiroshima en bewonder daar de sinistere Atoombomkoepel, een van de weinige gebouwen die nog in de buurt van het epicentrum staat. Het skelet van het gebouw is bewaard gebleven als gedenkteken.
Daarna is het tijd voor een oppepper: een korte trip naar het prachtige eiland Miyajima. Het is de thuisbasis van Itsukushima, een feloranje heiligdom dat oprijst uit de oceaan. Deze beroemde plek wordt – naast de Amanohashidate-zandbank en de Matsushima-eilanden – beschouwd als een van de drie geweldige uitzichten van Japan. Vanaf hier dwaal je door straten vol machiya (oude houten herenhuizen) en neem je de kabelbaan naar de top van de Misenberg voor een adembenemend uitzicht op de Japanse Binnenzee.

Zo kom je er

De Shinkansen Nozomi hogesnelheidstrein brengt je vanaf Station Kyoto in een uur en 40 minuten naar Hiroshima. Als je de JR Sanyo-lijn naar het Miyajimaguchi-station neemt, ben je vanaf Hiroshima Station in 25 minuten bij de veerhaven. 

Het lommerrijke park Nara-kōen is beroemd om zijn nieuwsgierige herten. gyro / iStock

Nara

Het is een van de populairste dagtrips vanuit Kyoto: het serene Nara huist een aantal van de meest historische bezienswaardigheden van het land. De plaats was de eerste permanente hoofdstad van Japan, dus het wemelt er van belangrijke tempels, heiligdommen en boeddhistische kunst. Als je vroeg komt, kun je alle hoogtepunten in één dag zien.
Vergeet niet de Todaiji-tempel en het met lantaarns omzoomde Kasuga-heiligdom te bezoeken. Slenter door de prachtige Japanse tuinen bij Yoshiki-en op weg naar het lommerrijke park Nara-kōen, beroemd om zijn vrij rondlopende en nieuwsgierige herten. Bij het nabijgelegen Isui-en kun je een goed voorbeeld zien van shakkei – het Japanse concept van geleend landschap – met de Wakakusaberg die oprijst als de achtergrond van de tuin.

Zo kom je er

Vanaf Station Kyoto brengt de trein op de JR Nara-lijn je in 55 minuten naar het station van Nara.

Openingsbeeld: winhorse / iStock