Twee dagtrips vanuit Brussel

Redactie Lonely Planet

Als bestuurlijk centrum van Europa en hoofdstad van België, staat Brussel vooral bekend om bureaucratie. Maar kijk voorbij de koffertjes en strakke pakken en vind hier een mix van sterke bieren, kunstzinnigheid en middeleeuwse architectuur. Met deze twee dagtrips vanuit het kloppende hart van Europa ontdek je de eeuwenoude geschiedenis van het gebied en de gezelligheid die de omgeving te bieden heeft. 

Slagveld van Waterloo

Sinds de nederlaag van Napoleon in 1815 trekken toeristen naar Waterloo. De ochtend na de cruciale strijd struinden de eerste bezoekers er al rond – en tot op de dag van vandaag trekt de plek nog steeds duizenden bezoekers.
De omgeving is als een uitgestrekte lappendeken van zacht golvend akkerland, bezaaid met gedenktekens en historisch betekenisvolle gebouwen, en oogt misleidend vredig. Het nieuwe hightech ondergrondse museum, dat zich perfect leent voor een dagtrip vanuit Brussel, laat het gebied van het slagveld bij Waterloo helemaal opleven, zodat je vertrekt met meer begrip van de geschiedenis die zich hier voltrok. Het belangrijkste slagveld is Hameau du Lion, ongeveer 5 kilometer ten zuiden van het centrum van Waterloo.

Zo kom je er

De TEC-bus W rijdt elke 30 minuten van de Avenue Fonsny in Brussel-Zuid naar het treinstation Braine-l'Alleud. Als je met de trein gaat, stap je uit bij Braine-l'Alleud (45 minuten) in plaats van bij het station Waterloo en stap je over op bus W om het slagveld te bereiken. De reis van Brussel naar Waterloo duurt ongeveer 45 minuten met de auto.

Het Slagveld bij Waterloo. AYOTOGRAPHY/iStock

Leuven

Het levendige Leuven is een oude hoofdstad, de oudste universiteitsstad van Vlaanderen en een prominent brouwcentrum – je hebt ongetwijfeld wel eens gehoord van Stella Artois, maar brouwers maken hier al bier sinds de 13de eeuw. In slechts 25 minuten ben je weer terug in Brussel, dus als je een dagje naar Leuven gaat, blijf dan vooral tot het begin van de avond om de Oude Markt tot leven te zien komen. De 30 cafés die je hier vindt staan ​​gezamenlijk bekend als “de langste toog van Europa”.
Een groot deel van het historische stadsbeeld van Leuven werd vernietigd in de wereldoorlogen, maar een aantal opvallende barokkerken zijn bewaard gebleven, waaronder de Sint-Michielskerk en de Onze-Lieve-Vrouw ter Koorts. De beste bezienswaardigheid van de stad is het 15de-eeuwse laatgotische stadhuis – het bouwwerk is net een bruidstaart vol met terrasvormige torentjes en prachtig metselwerk.

Zo kom je er

Rechtstreekse treinen van Brussel naar Leuven duren 22 minuten. Als je met de auto gaat, duurt de rit ongeveer 50 minuten. 

Openingsbeeld: tupungato/iStock