Twee dagtrips vanuit Boedapest

Redactie Lonely Planet

Boedapest betovert zijn bezoekers met sierlijke architectuur, thermale baden en de zogenoemde ‘ruin bars’, maar er is ook een hoop te zien buiten de stadsgrenzen. Of je nu houdt van geschiedenis, natuur of lokale drankspecialiteiten, deze twee dagtrips doen zeker niet onder aan ervaring in de Hongaarse hoofdstad – pak je wandelschoenen dus alvast maar in en ga op ontdekkingstocht.

Esztergom

Op zo’n 50 kilometer van Boedapest ligt Esztergom, de heiligste stad van Hongarije. De enorme basiliek, die waakt over de stad en de Donaurivier, is een waanzinnig bouwwerk dat – ogenschijnlijk vanuit het niets – oprijst uit het platteland. Maar Esztergom heeft meer te bieden dan alleen dit iconische koepelvormige gebouw: er staat een voormalig koninklijk paleis (nu een museum) om te verkennen, en hoewel de stad al ruim 1000 jaar het hart van het Hongaarse Rooms-Katholicisme is, vind je er ook een 400 jaar oude moskee (eveneens een museum). Verspreid door de stad kun je aanschuiven bij fijne cafés (sommige met een binnentuin, andere in de kelders onder de basiliek) en als je graag een nacht blijft, is er een scala aan goede hotels en campings.

Zo kom je er

Esztergom ligt ten noordwesten van Boedapest, op ongeveer een uurtje rijden met de auto. Er gaat ook een directe trein naar het stadje vanuit Budapest-Nyugati, het station Boedapest-West (reistijd: een uur en vijf minuten).

Visegrád

Visegrád is een kleine stad, genesteld in de scherpe bocht van de Donauknie, waar een imposante 13de-eeuwse citadel hoog boven de stad en de rivier uittorent. Een intensieve wandeling door rotsachtig bosland brengt je naar het prachtige uitzicht over de bocht in de rivier en het Börzsöny-gebergte verderop. Als je niet van wandelen houdt, kun je gebruikmaken van de taxibusservice City-Bus, die je van de veerboot naar het historische kasteel brengt. In Visegrád zelf struin je langs de romantische ruïnes van het renaissancepaleis, ooit het verblijf van Koning Matthias (een door oorlogszucht verblinde koning die heerste over 15de-eeuws Hongarije). Leer in Visegráds kleine palinkamuseum alles over hoe de beroemde Hongaarse sterkedrank palinka wordt gemaakt – en hoe
het smaakt!

Zo kom je er

Visegrád ligt ten noorden van Boedapest, met de auto ongeveer een uur rijden. Je kunt er ook heen met de bus vanuit Újpest-Városkapu (een uur en een kwartier), maar de meer idyllische optie om bij Visegrád te komen is per boot via de Donauknie (een uur per draagvleugelboot, drie uur en 20 minuten per boot) van april tot september. Een andere optie is om de trein te nemen van station Budapest-Nyugati naar Nagymaros-Visegrád (een uur) en dan de veerboot te pakken die elk uur de rivier oversteekt.

Openingsbeeld: ultraforma / Getty Images