Twee dagtrips vanuit Berlijn

Nadine Boon

In de Duitse hoofdstad zijn talloze dingen die je kunt doen, maar als je besluit om een ​​dagje te ontsnappen aan de drukte van Berlijn, weten wij wel raad. Van oorlogsrelikwieën en schilderachtige bossen tot paleizen van de oude Pruisische elite: er zijn veel fantastische manieren waarop je Duitsland kunt ervaren zonder te ver van Berlijn af te dwalen.

Postdam

Potsdam staat vooral bekend als de plek waar de overwinnaars van de Tweede Wereldoorlog elkaar troffen om het lot van Midden-Europa te bepalen. Ooit was dit het officiële thuis van Pruisische heersers en Duitse keizers, en tijdens de Koude Oorlog werd de plek gebruikt als verbinding tussen Oost-Duitsland en West-Berlijn. Na de hereniging werd het de hoofdstad van de deelstaat Brandenburg.

Bezoekers kunnen hier prachtige parken, tuinen en paleizen aanschouwen en genieten van een opwindende cultuur. Het Sanssouci-paleis, dat op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat, geeft inzicht in het leven van de Pruisische royalty; een voormalige KGB-gevangenis is daarentegen een meer sombere trekpleister. Andere culturele bezienswaardigheden zijn de Nederlandse buurt, de Russische kolonie Alexandrowka, en het Chinesisches Haus, een viering van de Chinese architectuur.

Hoe kom je bij Potsdam:

Potsdam ligt op minder dan een uur reizen van het centrum van Berlijn, op de voorstedelijke spoorlijnen S1 of S7. De stad ligt in de C-tariefzone van Berlijn, dus hier heb je een ABC-ticket (€3,80) nodig als je vanuit het centrum van de stad reist.

De verlaten Amerikaanse luisterpost is overgenomen door de artistiekelingen van Berlijn. Travel Photography / iStock

Teufelsberg

Teufelsberg, genesteld in het schilderachtige Grunewald, is een heuvel gemaakt van overgebleven puin uit de Tweede Wereldoorlog. De berg biedt een prachtig uitzicht over Berlijn maar is daarnaast ook de thuisbasis van een verlaten Amerikaanse luisterpost uit de Koude Oorlog, nu een armoedige herinnering aan de geschiedenis van de stad. Hier combineer je sightseeing met een prachtig landschap.
Zowel lokale bewoners als toeristen wandelen vaak de heuvel op en strijken dan neer op een picknickdeken om te genieten van een paar welverdiende biertjes – en misschien zelfs van het zicht op een groepje wilde zwijnen dat je onderweg tegen kunt komen.

Hoe kom je bij Teufelsberg:

te voet ben je vanaf de M49 bushalte Mohrunger Allee in 25 minuten bij de Teufelsberg; van het Olympiastadion S-Bahn duurt het zo’n 30 minuten. Hier zit je ruim binnen de AB-tariefzone en kun je als reiziger toe met een enkele reis (€3). Vanuit het stadscentrum ben je in totaal ongeveer een uur onderweg.

Openingsbeeld: jokos78 / iStock