Twee dagtochten vanuit Wenen

Redactie Lonely Planet

De opwindende, majestueuze hoofdstad van Oostenrijk en ooit de geheiligde zetel van het Habsburgse rijk: Wenen verwent reizigers met barokke paleizen, legendarische koffiehuizen en veel culturele hoogstandjes. Het is ook een uitstekende uitvalsbasis als je de andere juwelen van het land wilt verkennen. Dit zijn de leukste dagtrips vanuit Wenen.

Salzburg

In sprookjesachtig Salzburg kun je je wel een week lang vermaken, maar zelfs een snelle dagtrip vanuit Wenen laat je betoverd achter. Het maar liefst 900 jaar oude fort op een klif, Festung Hohensalzburg, neemt een hele ochtend in beslag, en een wandeling door de historische Altstadt slokt de rest van de dag op. 

Er is niet veel veranderd sinds Mozart hier 250 jaar geleden geboren en getogen werd, inclusief dat de Saint Peter's Stiftskeller eten serveert. Het is naar verluidt het oudste restaurant van Europa en zou al sinds de 13de eeuw bestaan. Reserveren blijft essentieel.

Ga niet naar huis zonder te genieten van barokke opsmuk in de kathedraal en de abdij in het DomQuartier, en sla ook een pul van door monniken gemaakt bier bij Augustiner Bräustübl niet over.

Hoe kom je er

De Railjet Express brengt je in minder dan twee uur rechtstreeks van Wien Hauptbahnhof naar Salzburg. Regionale treinen doen er ongeveer tweeënhalf uur over. Met de auto duurt de reis ongeveer drie uur.

Het uitzicht over Wenen en de Donau vanaf Kahlenberg. unclepodger / iStock

Het Wienerwald

Voor fantastische wandeltochten en een voorproefje van de bergen bij Wenen ga je naar het Wienerwald (het Weense Woud). Deze 45 km lange strook met beboste heuvels omzoomt de hoofdstad van het noordwesten tot het zuidoosten en werd vereeuwigd in Tales from the Vienna Woods, de concertwals van Johann Strauss Junior in 1868.

Er zijn 11 wandelingen om uit te kiezen, allemaal dagtochtjes vanuit de stad, maar de beste routes leiden reizigers naar het bos. Voor het 7,2 km lange pad nr. 4, dat omhoog loopt naar de uitkijktoren Jubiläumswarte, heb je ongeveer drie uur nodig. Vanaf het bovenste platform heb je een weids uitzicht over Wenen en de 2076 meter hoge bult van de Schneeberg.

Een iets langer alternatief is pad nr. 1, een lus van 11 km die begint in Nussdorf en je omhoog leidt naar de Kahlenberg (484 m), een met wijnranken begroeide heuvel met een prachtig uitzicht over de stad.

Hoe kom je er

Voor route nr. 1 neemt tram D je in 27 minuten van de Ring naar Nussdorf. Voor route nr. 4 neem je tramlijn 49, die je in 34 minuten van de Ring naar de Rettichgasse brengt.

Openingsbeeld: bluejayphoto / iStock