Twee dagtochten vanuit Parijs

Redactie Lonely Planet

De rijkdom aan architecturale iconen, monumentale musea en onmisbare eetervaringen maakt het moeilijk voor bezoekers om te overwegen de stadsgrenzen van Parijs ​​te overschrijden. Maar net buiten Parijs liggen magnifieke kastelen, prachtige tuinen, middeleeuwse kathedralen en uitgestrekte bossen die een nieuwe dimensie kunnen toevoegen aan een vakantie in de Franse hoofdstad.

Provins

De ommuurde stad Provins, de "Stad van middeleeuwse jaarmarkten", is door UNESCO genoteerd als Werelderfgoed. Als je er doorheen loopt, is het alsof je in de middeleeuwen bent beland (gelukkig zonder de stank, pest en ellende). De stad huist meer dan 150 middeleeuwse bouwwerken, waaronder de Tour César, de Kapittelkerk van Saint-Quiriace, en de Grange aux Dîmes, waar je een opvoering kunt zien over hoe het eraan toeging op een middeleeuwse markt. Elders kun je de stadswallen, versterkte poorten en meer dan 10 km aan ondergrondse tunnels verkennen. Maar het zijn de spektakels met een middeleeuws thema die de periode op een meest overtuigende manier tot leven brengen en van Provins een ideale dagtrip vanuit Parijs maken voor gezinnen. Tussen april en november zijn er regelmatig vertoningen van valkerij, paardrijkunst en middeleeuwse oorlogvoering (compleet met trebuchets en steekspellen), en er is een wekelijks banket op zaterdag, waar je onder het genot van een bord middeleeuws eten wordt vermaakt door troubadours, acrobaten en jongleurs.

Zo kom je in Provins

Provins ligt ten zuidoosten van Parijs en is met de auto in 1 uur en 20 minuten te bereiken. Of spring op de P-lijn bij Gare de l'Est en stap uit bij Provins (reistijd: 1 uur en 20 minuten).

Provins staat ook wel bekend als "Stad van middeleeuwse jaarmarkten". Olivier Djiann / iStock

Forêt de Fontainebleau

Het zo’n 250 vierkante kilometer grote Forêt de Fontainebleau, dat de elegante stad Fontainebleau omhult, is een paradijs in de buitenlucht, met wandel- en fietspaden (inclusief mountainbikeroutes) en mogelijkheden om te rotsklimmen op de zandstenen bergkammen en diepe kloven. De meest indrukwekkende door mensen gemaakte plek van Fontainebleau is het kasteel, met zijn meer dan 1900 rijkelijk vergulde kamers met fresco's, te midden van formele Franse tuinen en vrije tuinen in Engelse stijl. Het oorspronkelijke kasteel werd gebouwd in het begin van de 12de eeuw, maar het werd radicaal gereconstrueerd door latere vorsten, met name de transformatie van François I in renaissancestijl in de 16de eeuw. Fontainebleau barst ook van de levendige lokale bistro's zoals Le Bistrot 9, en gastronomische restaurants als La Table du Parc, dat met moderne bereidingen lokale ingrediënten en recepten eert. Haal benodigdheden voor een bospicknick bij de prachtige pâtisserie (banketbakkerij) Dardonville of de bruisende stadsmarkt, die op dinsdag, vrijdag en zondag wordt gehouden.

Zo kom je in Fontainebleau

Fontainebleau ligt 68 km ten zuidoosten van Parijs, met een reistijd van ongeveer 1 uur en 20 minuten met de auto. R-treinen verbinden Gare de Lyon in Parijs met station Gare de Fontainebleau-Avon (reistijd: 40 minuten).

Openingsbeeld: Arnaud Martinez / iStock