Twee dagtochten vanuit Londen

Redactie Lonely Planet

De stad Londen is een wereld op zichzelf, maar dat kan best overweldigend zijn. Het goede nieuws is dat veel geliefde Britse attracties zich op een kleine afstand van de hoofdstad bevinden. Je kunt de auto pakken, maar met files en parkeerrestricties is reizen met de trein je beste optie. Verken de omgeving van Londen met deze dagtrips. 

Dit artikel verscheen in het septembernummer van Lonely Planet magazine. Meer tips en andere reisinspiratie opdoen? Je bestelt het magazine hier

Margate

Margate, met zijn lange golf aan goudkleurig zand ooit een topbestemming aan zee voor de Victorianen, raakte aan het einde van de 20ste eeuw uit de gratie. Door recente investeringen zijn de dagjesmensen terug, ditmaal om te genieten van de retro charme van Margate. Een voorloper van deze opleving is kunstgalerie Turner Contemporary, een van de topattracties in het gebied, met kunsttentoonstellingen van wereldklasse en een prachtig uitzicht op de haven en verder. De luchten hier vormden een enorme inspiratie voor de schilder JMW Turner; blijf vooral even hangen op de galerij om te kunnen genieten van het herfstlicht op zee.

Als je graag een dag hebt met een vleugje magie, reserveer dan een plekje voor een rondleiding door de Shell Grotto. Deze bijzondere ondergrondse gang, ontdekt in 1835, zit vol met miljoenen schelpen die mozaïeken en patronen op de muren creëren – en niemand weet precies waarom. Als je genoeg hebt van het winderige strand, de kunstwerken en mysteries, kun je opwarmen met een warme chocolademelk in een van de cafeetjes in de oude stad voordat je een bezoek brengt aan een (of meer) van de vele vintage winkeltjes.

Zo kom je er

Treinen rijden naar station Margate – direct aan het strand – vanaf London St Pancras (90 minuten) en vanaf Victoria (1 uur en 45 minuten). Het duurt ongeveer twee uur met de auto, en reken erop meer dan €12 te betalen om de hele dag in de stad te parkeren.

De Romeinen gebruikten de thermale bronnen van Bath om een kuuroord te creëren. Justin Black / Shutterstock

Bath

Bath is misschien wel de mooiste stad van Groot-Brittannië. De stad, opgericht door de Romeinen die de thermale bronnen van het gebied gebruikten om een ​​kuuroord te creëren, is de belangrijkste toeristische attractie van Zuidwest-Engeland. Bath staat ook bekend om zijn prachtige georgiaanse architectuur, met grote pleinen en halve-maanvormen die de stad bepalen. Begin in Bath bij het begin: het Romeinse badencomplex. Het complex is verdeeld in vier hoofddelen: het badhuis, de heilige bron, de Romeinse tempel, en het museum, dat fascinerende vondsten uit de ruïnes tentoonstelt. Wandel vervolgens rond Bath Abbey, een enorme middeleeuwse kerk die je kunt beklimmen, als je de energie hebt.

Het onafhankelijke Lulu Coffee is een heerlijk plekje voor een kopje koffie en een snack, bij de gastropub van de Marlborough Tavern krijg je meer substantiële gerechten voorgeschoteld. Als je tijd hebt, is het de moeite waard om een heel ​​weekend in Bath te door te brengen. Dwaal door de straten, geniet van de architectuur – waaronder twee van de georgiaanse meesterwerken van de stad, de Pulteney Bridge en de Royal Crescent – en neem de tijd om te ontspannen in Thermae Bath Spa.

Zo kom je er

Twee keer per uur gaat er een rechtstreekse trein vanuit London Paddington; de reistijd is ongeveer 90 minuten. Met de auto ben je ongeveer 2,5 uur onderweg, maar het verkeer in de stad is vaak druk en er is weinig parkeergelegenheid.

Openingsbeeld: Aspect Drone Services / GettyImages