Twee dagtochten vanuit Kopenhagen

Redactie Lonely Planet

Kopenhagen is altijd een fantastisch startpunt om bezienswaardigheden buiten de stad te verkennen, zoals kastelen, parken en zelfs het naburige Zweden. In de zomer is er echter nog meer reden om de stad uit te gaan en een dagtocht te maken om de bijzondere plekken en evenementen te ontdekken die je alleen in deze tijd van het jaar kunt beleven.

Frederiksborg Slot in Hillerød

In het begin van de 17de eeuw nam de legendarische koning Christian IV van Denemarken het kasteel in Hillerød in en transformeerde het tot een prachtige koninklijk verblijf in renaissancestijl. Het sprookjesachtige Frederiksborg Slot, bekend als "het Noordse Versailles", werd in 1878 het Deense Nationaal-Historisch Museum. Het kasteel ligt aan een meer en beschikt over prachtige barokke tuinen, en de binnenkant is zowel historisch fascinerend als rijkelijk uitgedost – vooral de balzaal en de kapel zijn adembenemend. Tijdens de zomerweekenden vinden er om 11.30 uur rondleidingen door het kasteel plaats en is er een speciale kindertentoonstelling voor jonge bezoekers.

Zo kom je in Hillerød

Neem S-trein lijn A (lijn B in het weekend) naar Hillerød. De reis duurt ongeveer 45 minuten. Kasteel Frederiksborg ligt op 15 minuten lopen van station Hillerød. Als die wandeling wat te ver voor je is, neem dan bus 301, 302 of 303, die je in ongeveer drie minuten van buiten het station naar het kasteel brengen.

Een oud Vikingschip in Roskilde. ClarkandCompany / iStock

Roskilde

Roskilde, het "Viking Kopenhagen", was ooit de hoofdstad van Denemarken: een bloeiende Vikingstad en de zetel van de monarchie die een schat aan geschiedenis heeft om ontdekt te worden. In het Viking Ship Museum zijn vijf schepen, die na 1.000 jaar uit de bodem van de Roskilde-fjord zijn getrokken, weer zorgvuldig in elkaar gezet en tentoongesteld. Ze zijn ook op schaal nagebouwd als zeeschepen, met het gebruik van originele materialen en technieken. Er zijn openluchttentoonstellingen over scheepsbouw, touwslaan en smeden, en je vindt er een café waar heerlijke Viking-geïnspireerde gerechten worden geserveerd.
De kathedraal van Roskilde werd gebouwd in 1275 en is de rustplaats van 39 Deense koningen en koninginnen. De prachtige gotische kerk heeft een hoog schip en verschillende kapellen met sierlijke sarcofagen van de vorsten.

Zo kom je in Roskilde

De regionale trein neemt je in 25 minuten vanaf het centraal station van Kopenhagen in westelijke richting naar Roskilde. De kathedraal ligt op zo’n 10 minuten lopen van het station en het duurt ongeveer 25 minuten om het Vikingschipmuseum te bereiken.

Openingsbeeld: Arndale / iStock