Tripje naar Taipei: een veelzijdige wereldstad

Redactie Lonely Planet

Ontdek een van de minder bekende én meest diverse hoofdsteden van Azië. In Taipei kun je genieten van bijzondere startups, moderne architectuur en natuurlijk exotische gerechten.

Hoog boven de stad houdt een olifant de wacht, met een leeuw, een panter en een tijger aan zijn zijde. Dat is tenminste wat er op de wandelkaarten van Taipei staat. De heuvels in het oosten reiken als vier armen naar de stad, elk vernoemd naar een wild dier. Het is gemakkelijk je voor te stellen dat er plotseling een uit het mistige bos komt wandelen. Aan de voet van de Olifantberg strekt de stad zich uit over een gebied van 15 kilometer breed. Aan alle kanten omgeven door heuvels, behalve aan de kant van de zee, waar de rivier de Tamsui in uitloopt.

De ligging van Taipei is geweldig voor inwoners die houden van het buitenleven, maar tot voor kort had de stad de sfeer van een toevallige hoofdstad, met weinig tijd voor hobby's. Een kilometer ten westen van de Olifantberg ligt 44 South Village: een verzameling van bescheiden dakpanhuisjes omgeven door de hoogbouw van de wijk Xinyi. Zoals vele andere dorpjes in Taiwan, waarvan de meeste nu verdwenen zijn, werd het gebouwd voor geëvacueerde soldaten van het Chinese nationalistische leger, nadat ze verslagen waren door de communisten in 1949. De nationalistische leider Chiang Kai-shek zag Taiwan als tijdelijke basis, van waaruit ze "het vasteland terug zouden winnen." Het eiland was net bevrijd van het juk van 50 jaar Japanse overheersing en Taipei was een stad met prachtige officiële gebouwen aan grote boulevards. Maar dit beeld verdween in de jaren na de oorlog bijna volledig, toen in de eerste plaats overleving en daarna economische groei prioriteit werden.

Vandaag de dag hangt er een andere sfeer. Het standbeeld van Chiang Kai-shek kijkt vanuit zijn mausoleum uit over de mensen die in 44 South Village picknicken op overwoekerde bunkers, rondscharrelen op de kleine zondagse markt of met een kop koffie in het café zitten. Taipei 101, van 2004 tot 2009 het hoogste gebouw ter wereld, torent hoog boven alles uit. Veel van de voorbijgangers fietsen op YouBikes, het plaatselijke bikesharinginitiatief; nog vrij nieuw in Azië, maar hier al onderdeel van het straatbeeld.

Dat Taipei iconische wolkenkrabbers kan bouwen is intussen wel duidelijk. Tegenwoordig houdt vernieuwing in dat er nieuw leven wordt geblazen in 20ste-eeuwse gebouwen. Het Huashan 1914 Creative Park zette de trend door een oud wijnpakhuizencomplex om te toveren tot een verzameling galerieën, winkeltjes en cafés. In het oosten is het initiatief gevolgd door Songshan Cultural and Creative Park, een voormalig hoofdkantoor van een tabaksfabriek waar nu onder andere het Taiwanese Ontwerpmuseum gevestigd is.

Taipei is een enorm kleurrijke metropool | Foto: holgs / iStock

De beide locaties zijn vreselijk populair. De oninspirerende architectuur wordt opgefleurd door weelderige begroeiing en dient als blanco canvas voor de 21ste-eeuwse passies van Taipei. In het Huashan-park staat Edward Tseng in zijn pop-upstore AJ2, tegenover een openluchtpodium waarop mensen aan het swingdansen zijn. Het designbedrijf (waarvan de naam in het Mandarijn een beetje klinkt als "love home") is gespecialiseerd in kleine, opvouwbare banken en andere eigenaardigheden: een metalen kaartenbak in de vorm van een Franse buldog of draaiende lampen met houten standaarden die aan richels kunnen worden bevestigd.

Nadat "Made in Taiwan" in de jaren 80 van de vorige eeuw een fenomeen werd, zijn veel massaproductie-bedrijven vertrokken naar landen met goedkopere arbeidskrachten. 'Op de Aziatische markt staat "Made in Taiwan" tegenwoordig voor betere kwaliteit,' zegt Edward. 'De nadruk ligt hier op multifunctionaliteit, want de meeste flatjes zijn klein.' Slimme ontwerpen en kwaliteitskoffie zijn een plaatselijke obsessie, naast uit eten gaan.    

Nachtkraampjes zoals die in Raohe Street verkopen alles van watermeloen tot hanenkammen. Aan de enorme vismarkt vind je Addiction Aquatic Development, waar de gasten hun trek in vis bevredigen onder een doek waar zwart-witfilms op worden geprojecteerd. De lokale dumplingspecialist Din Tai Fung verkoopt intussen wereldwijd zijn verfijnde, met soep gevulde deegpakketjes. Ze zijn allen handgemaakt en er zitten precies 18 vouwen in het deeg.

Ontdek ook de authentieke kant van Taipei, treed binnen bij 3 schitterende Taiwanese tempels.

Openingsbeeld: SeanPavonePhoto / iStock