Top 3 citytrips voor Valentijnsdag

Anne von Gleich

Natuurlijk sla je de plank niet snel mis met een stad als Parijs, Boeddhapest of Venetië. Deze steden staan bekend om hun romantiek, maar dan wel heel erg bekend: wees niet verbaasd als je met twintig andere stellen naar de ondergaande zon kijkt. Gelukkig zijn er nog talloze andere romantische plekken waar je naartoe kunt gaan met Valentijnsdag of gewoon tijdens een weekendje weg. Wij selecteerden 3 topbestemmingen waar je jouw vriend of vriendin geheid positief mee verrast.

Romantische ballonvaart over Bath | Foto: woolfenden / iStock

1. Luxueuze verwennerij in Bath (Engeland)

Niet voor niets suggereert het plaatselijke toeristencentrum dat Bath zich uitstekend leent voor huwelijksaanzoeken; deze weldadige stad is de romantische place-to-be in Groot-Brittannië. Aan hotels geen gebrek, kies je voor een privébalkon of toch voor een zwembad op het dak? Daarnaast legt bijna iedere accommodatie op verzoek bloemen, champagne en chocolade klaar. Ook heeft de stad een fijnzinnige architectuur, bubbelen er overal warmwaterbronnen en kun je er een luchtballonvaart maken. Wil je het niet al te bont maken? Geniet dan van het uitzicht vanaf de Middeleeuwse toren, kus je geliefde op het bruggetje in Prior Park of bezoek de charmante, omliggende dorpjes.

Samen genieten van het uitzicht over Dubrovnik | Foto: toni_poikeljarvi / iStock 

2. Voorzichtige zonnestralen in Dubrovnik (Kroatië) 

De tortelduifjes Elizabeth Taylor en Richard Burton zijn hier al regelmatig gespot, vast vanwege de glorieuze en historische uitstraling van de stad. Het compacte centrum wordt omringd door een lange, goed bewaard gebleven stadsmuur waar je heerlijk een middagje overheen kunt slenteren. Dat kun je overigens ook over de indrukwekkende promenade: de grens tussen de stad en de azuurblauwe zee. In deze omgeving zijn ook talloze schattige cafés met bloementuinen, geweldige boetiekjes en ongewone juwelierszaken te vinden. Kroatische koralen, rivierparels of Moricic zullen zeker niet misstaan als Valentijnsdate. Voor een onvergetelijk, panoramisch uitzicht, maak je een ritje met de 450 meter lange kabelbaan.

Een witte Valentijnsdag in Lapland | Foto: steffiiiii / iStock 

3. Unieke sneeuwpret in Rovaniemi (Lapland) 

Romantiek waar je weinig voor nodig hebt, behalve een warm, houten hutje of authentieke iglo om samen te overnachten. Denk er een schapenkleedje en een goed glas wijn bij en je trotseert elke sneeuwstorm. In deze hoofdstad van Lapland, waar ‘de echte kerstman’ vandaan komt, beleef je nieuwe avonturen: ontdek het landschap via een husky sneeuwrit, filosofeer bij de openhaard of ga uiteten in een heus ijsrestaurant. Sowieso is er tussen december en maart aan sneeuw geen gebrek, het dorp wordt dan namelijk omgetoverd tot Snowman World, in de vorm van iglo’s, bevroren bars en andere bezienswaardigheden. Al is er ook niets mis met een goede, ouderwetse wandeling.

Openingsbeeld: kieferpix / iStock