Tips voor een weekend in Zagreb

Redactie Lonely Planet

Ontdek de hoofdstad van Kroatië te voet: drink koffie in de altijd volle cafés, bezoek musea en galerieën en geniet van heerlijke, plaatselijke delicatessen.

Vrijdag

Wandelen in de Bovenstad

Als het oudste deel van Zagreb vind je in de Bovenstad (Gornji Grad) prachtige, monumentale gebouwen en kerken. Ga naar het Kaptol-plein voor de Kathedraal van de Assumptie van de Heilige Maagd Maria, die met haar twee torens boven de stad uitsteekt. Mis ook de Stenen Poort niet, de oostelijke toegang tot de middeleeuwse wijk Gradec.

Streetfood

Het schattige nieuwe eettentje Mundoaka is uitgerust met licht hout en een leuk terras. Het restaurant serveert een overvloed aan internationale gerechten - denk aan chicken wings en shakshuka eggs - bereid door een van Zagreb’s bekendste chefs. Reserveren is aan te raden (tel. +385 1 78 88 777; Petrinsjka 2; 8-00 uur ma-do, tot 01 vrij, 9-01 zat; hoofdgerecht vanaf €6).

Neem 's avonds een drankje in een bar aan de Tkalčićeva | Foto: Lonely Planet

Kroegentocht aan de Tkalčićeva

Voor cocktails en chique bars ga je naar deze straat in de Bovenstad (officieel heet hij Ulica Ivana Tkalčića). Een hoogtepunt is Cica op nummer 18, een kleine bar met werk van lokale kunstenaars plus 25 soorten rakija (fruitcognac). Op nummer 52 zit Funk in een kleine kelder met een stenen gewelf, waar dj’s house, jazz, funk en electro draaien.

Zaterdag

Koffie en markt

Doe mee aan spiča, de typische gewoonte in Zagreb om ‘s zaterdags tussen 11 en 14 uur in het centrum koffie te drinken. Populaire straten voor dit vaak chique gebeuren zijn Bogovićeva, Tkalčićeva en Preradovićeva. Bezoek vervolgens de Dolacmarkt voor groente, fruit en honing (markt 7-15 uur ma-vr, tot 14 uur za, tot 13 uur zo).

Koop lokale producten op de Dolac-markt | Foto: Lonely Planet

Museum van verbroken relaties

Ontdek in het meest bijzondere museum van Zagreb de memento’s die overblijven als een relatie strandt. Er zijn donaties van over de hele wereld te zien in een reeks compleet witte kamers, van een lp die veertig jaar geleden werd gedraaid toen twee tieners het uitmaakten tot een nooit gebruikt verdovingspistool. Kijk ook in de winkel – de slechte-herinneringen-wisser is een bestseller (brokenships.com; Ćirilometodska 2; €4).

Dineer bij Ivica I Marica

Dit kleine restaurant met gebakwinkel is geïnspireerd op het verhaal van Hans en Grietje (Ivica i Marica in het Kroatisch) en lijkt op het peperkoekhuisje. De obers dragen traditionele kleren en serveren vlees-, vis- en vegetarische gerechten, maar echt geweldig zijn het gebak en de štrukli (gebakken kaasknoedels). Sla ook zeker de heerlijke ijsjes niet over

(tel. +385 1 4817 321; Tkalčićeva 70; 12-23 uur, tot 22 uur zo; hoofdgerecht vanaf €9).

Zondag

Museum van moderne kunst 

De vaste tentoonstelling van dit grootse museum, Collection in Motion, bevat 620 moderne stukken. Ook zijn er thematische wisselende tentoostellingen van Kroatische en internationale kunstenaars, evenals films, theater, concerten en performance art (msu.hr; Avenija Dubrovnik 17; 11-18 di-vr & zo, za tot 20 €4).

Lunch bij Vinodol

Op warme dagen kun je eten op de overdekte patio (te bereiken via een met klimop bedekte steeg aan Teslina) of de hitte vermijden door binnen onder het stenen gewelf te gaan zitten. Hoogtepunten van de Midden-Europese gerechten zijn mals lam, kalf en aardappels gekookt in een peka (gietijzeren pan met deksel) en bukovače – lokale paddenstoelen (vinodol-zg.hr; Teslina 10; 10-24 uur; hoofdgerecht vanaf €6,50).

De zuilengang van de begraafplaats Mirogoj ui 1876 | Foto: Lonely Planet

Verken Mirogoj 

Op 10 minuten rijden vanaf Kaptol met de bus (of 30 minuten lopen door schaduwrijke straten) vind je een van de mooiste begraafplaatsen van Europa, aan de voet van de berg Medvednica. Het kerkhof wordt omringd door een statige zuilengang, waardoor het van buitenaf wel een fort lijkt, maar binnen is de sfeer kalm en aangenaam (Aleja Hermanna Bollea 27; 6-20 uur apr-sep, 7.30-18 uur okt-ma; gratis)

Know-how

Marktdagen

Zoek verder dan de Dolac-markt en vind deze prachtige markten:

  • De antiekmarkt op Britanski trg (het Britse Plein) is een van de hoogtepunten van het centrum; hier vind je postzegels, munten, boeken en antiek (zo 6.30-14.30 uur).
  • Vlooienmarkt Hrelić is ruim opgezet aan de zuidoostkant van de stad en hier vind je alles van auto-onderdelen en oude meubels tot kleren en cd’s. Er hangt een fijne sfeer en het is een kant van Zagreb die je nergens anders tegenkomt, met veel muziek, eten en gezellige drukte (Sajmišna cesta; 7-15 uur woe & zo).
  • Mali Plac na Tavanu is een wekelijkse markt in een steeg ten noorden van het centrum, met spullen als saliehoning en natuurlijke cosmetica (tavan.info; Sinkovićeva 8; meestal van 11-17 uur za).

Reistips

Vervoer

Vlieg vanaf Amsterdam met KLM rechtstreeks naar Zagreb (vanaf €155; klm.com) of vanaf Brussel met Croatia Airlines eveneens rechtstreeks naar de hoofdstad (vanaf €79; croatiaairlines.com). Er rijdt een bus van Croatia Airlines van het vliegveld naar het busstation aan Držićeva, anderhalve kilometer ten zuidoosten van de Bovenstad (30 min; €4). Een taxi kost €13-€40. Er is een efficiënt netwerk van bussen en trams (enkele reis vanaf €1,30, dagtickets vanaf €4; zet.hr), maar door de kleine afstanden in het centrum heb je ze bijna niet nodig.

Verblijf

Studio Kairos is een schattige B&B in een appartement op straatniveau met vier comfortabele themakamers en een gezellige gemeenschappelijke kamer waar het ontbijt wordt opgediend. Het is mooi ingericht en de eigenaren zijn een goede informatiebron. Er zijn ook fietsen te huur (studio-kairos.com; vanaf €65).

Hotel Jadran heeft een fantastische locatie op een paar minuten van het centrale plein Jelačić. De 49 kamers zijn vrolijk ingericht (hotel-jardran.com.hr; Vlaška 50; vanaf €78).

Het Esplanade Zagreb Hotel werd in 1925 naast het treinstation gebouwd om reizigers van de Orient Express in grootse stijl te ontvangen. Je vindt er veel marmer en immense trappen (esplanade.hr; vanaf €124).

Op onderzoek uit in de rest van Kroatie? Ontdek de Kroatische kust: 6000 km aan plezier.

Openingsbeeld: TomasSereda / iStock