Stadswandeling Tokio: geisha's, tempels en tuinen

Redactie Lonely Planet

De oostelijke buurten van Tokio, aan de oever van de rivier de Sumida, ademen nog altijd de sfeer van het oude Tokio - shitamachi in het Japans. Je vindt er bijzondere tempels en altaren, charmante tuinen en ambachtelijke winkels. Een van die wijken is Asakusa, het oudste geishadistrict van Tokio waar je nog vele ryokan (pensions) vindt. Deze wandeling neemt je mee langs de belangrijkste bezienswaardigheden in Asakusa en laat je proeven van Shitamachi. 

De wandeling

Start: Asakusa Station, afrit 4
Einde: Ef
Lengte: 2,5 kilometer, zo'n 2,5 uur plus lunch

1. Azuma-bashi

Deze wandeling neemt je mee langs de belangrijkste bezienswaardigheden in Asakusa en laat je proeven van Shitamachi (de oude 'Lage Stad' uit het Edo-tijdperk). Ga als eerst naar Azuma-bashi. Deze brug is oorspronkelijk gebouwd in 1774 en was ooit het vertrekpunt voor boottochten naar het plezierdistrict Yoshiwara, ten noorden van Asakusa. Vanaf hier kun je de gouden vlam van de Asahi Super Dry Hall en gigantische Tokyo Sky Tree, beide aan de overkant van de rivier, goed zien.

2. Kaminari-mon

Keer terug naar Kaminari-mon, de ingang van het grote tempelcomplex Sensō-ji. Neem de tijd om de hoogtepunten van de tempel te verkennen. Loop daarna langs het ouderwetse pretpark Hanayashiki, een vertrouwd beeld in Asakusa sinds 1853.

3. Edo Shitamachi

Maak vervolgens een omweg door de overdekte arcade naar het museum voor traditionele ambachten in Edo Shitamachi, waar je het werk van lokale ambachtslieden kunt zien. Ga daarna naar de Hoppy-dōri, een straat vol met yakitori-kraampjes. Vooruit, neem een ​​paar spiesjes en een biertje.

4. Asakusa Engei Hall

Neem een kijkje bij de door lantaarns verlichte Asakusa Engei Hall, een van de weinige overgebleven vaudeville-zalen die hier ooit zo gebruikelijk waren. Het theater maakt deel uit van het Rokku-district van Asakusa, een beroemde (en obscene) uitgaanszone in de eeuw voor de Tweede Wereldoorlog. Breng een bezoek aan de vintage winkel Tokyo Hotarudo, waar de goederen een eerbetoon zijn aan de tijd waarin Asakusa werd gezien als het Montmartre van Tokio.

5. Daikokuya

Als je de charmes van Hoppy-dōri hebt weerstaan kun je wat eten bij Daikokuya, een ouderwets tempura-restaurant aan Dembō-in-dōri, een strook met ambachtelijke winkels. Sla de eeuwenoude kammenwinkel Yonoya Kushiho niet over.

6. Ef

Neem een ​​van de wegen parallel aan Nakamise – ver weg van de hordes toeristen – en eindig bij Ef, een café in een 19e-eeuws houten pakhuis.

Openingsbeeld: Silvana Coman / iStock