Stadswandeling Quebec

Redactie Lonely Planet

Quebec-Stad, gesticht in 1608, is de oudste ommuurde stad van Noord-Amerika en de bakermat van de Franse gemeenschap in de Nieuwe Wereld. Het is ook de droom van elke wandelliefhebber: compact, pittoresk en boordevol Europese charme. Deze tour onthult de bijzondere en kleurrijke geschiedenis van Quebec en neemt je mee door smalle geplaveide straatjes, langs huizen met mansardedaken, over de legendarische vlaktes van Abraham en langs de indrukwekkende rivier de Saint Lawrence.

De wandeling

Start: Terrasse Dufferin
Einde: Château Frontenac
Lengte: 6 kilometer, zo'n 1,5 uur wandelen

1. Terrasse Dufferin

Wandel om de dramatische setting van Quebec City echt te voelen eens over de Terrasse Dufferin, een prachtige 425 meter lange promenade bovenop Cap Diamant, een 60 meter hoge klif met panoramisch uitzicht op de Saint Lawrence. Vanaf dit uitkijkpunt kun je goed zien waarom de native Algonkin, deze plaats kébec (‘waar de rivier smaller wordt’) noemden.

2. Château Frontenac

Tegenwoordig regeert Château Frontenac over deze hoogtes. Dit gedurfde elegante gebouw met prachtige torentjes en meerdere vleugels die de spectaculaire omgeving schitterend aanvullen, is 's werelds meest gefotografeerde grand hotel en het onbetwiste juweel van de skyline van Quebec City. Het gebouw uit 1893 was een van de reeksen luxe hotels die in heel Canada werden gebouwd langs de Canadian Pacific Railway. Door de jaren heen heeft het beroemdheden als Winston Churchill en Franklin Roosevelt ontvangen, die hier tijdens de Tweede Wereldoorlog samenkwamen voor de conferenties van Quebec.

3. Plains of Abraham

Volg de promenade richting het zuidwesten en klim via de Promenade des Gouverneurs omhoog naar de met gras begroeide vlaktes van Abraham, waar de cruciale slag van 13 september 1759 zich plaatsvond: de Britse generaal Wolfe leidde hier zijn mannen in een sluipaanval de kliffen op richting de Fransen, die hierop niet waren voorbereid, en versnelde op die manier de Britse overname van Nieuw-Frankrijk. ‘The Plains’ is nu een historisch park en een recreatieparadijs doorkruist met fiets-, ski- en wandelpaden.

4. Citadelle

Bij het oversteken van de vlaktes zie je aan je rechterhand La Citadelle, een enorm, stervormig fort uit de 19de eeuw, gebouwd door de Britten om weerstand te bieden aan de Amerikaanse invasie en een mogelijke opstand door de lokale Franstalige bevolking (daarom wijzen de kanonnen niet alleen naar de rivier maar naar de stad Quebec zelf!).

5. Porte Saint-Louis

Betreed het pittoreske hart van de oude bovenstad via de Porte Saint-Louis, een indrukwekkende poort die voor het eerst werd gebouwd in 1693 (hoewel de huidige vorm uit 1878 dateert). Aan de linkerkant ligt het Parc de l'Esplanade, dat wordt ondersteund door de oude stadsmuren van Quebec en ooit gebruikt werd voor 18de- en 19de-eeuwse militaire oefeningen. Ga verder over de Rue Saint-Louis en neem op de hoek van de Rue du Corps-de-Garde een korte pauze zodat je op zoek kunt gaan naar een kanonskogel die – vermoedelijk sinds 1759 – vastzit in een boom.

6. Cathedral of the Holy Trinity

Ga in de Rue St-Louis 34 op zoek naar het traditionele Quebecse restaurant Aux Anciens Canadiens, gehuisvest in een huis uit 1676 met het steile schuine dak dat typerend was voor de 17de-eeuwse Franse architectuur. Als je linksaf de Rue des Jardins inslaat, kom je langs een beeldhouwwerk van Jules Lasalle, ter ere van de nonnen die naar Quebec kwamen en les gaven aan zowel Franse als First Nations-meisjes in het aangrenzende Ursuline-klooster. Hou rechts aan om bij de elegante kathedraal van de Heilige Drie-eenheid te komen, een bouwwerk gemodelleerd naar de kerk Saint Martin-in-the-Fields in Londen. Het dateert uit 1800 en was de eerste Anglicaanse kathedraal buiten de Britse eilanden met banken gemaakt van eiken geïmporteerd uit Windsor Castle's Royal Forest.

7. Kathedraal-basiliek Notre-Dame de Quebec

Een stukje verderop zie je aan de rechterkant de Notre-Dame de Quebec, een imposante kathedraal die in 1647 begon als een kleine katholieke kerk maar herhaaldelijk is herbouwd om schade door branden en veldslagen te herstellen, waaronder het Brits-Franse conflict in 1759. Een volgende poort leidt naar het terrein van het seminarium van Quebec, gesticht in 1663 als een plek voor religieus onderwijs. Neem een korte omweg door de Côte de la Fabrique naar de Rue Saint-Jean, waar je een hapje kunt eten bij een van de beste bakkerijen van Quebec: Paillard. De schappen liggen ​​vol met versgebakken croissants en andere lekkernijen met een Frans tintje. Ga vanaf hier terug naar de Rue des Remparts en volg de stadsmuren richting het prachtige uitzicht op de waterkant van de Benedenstad.

8. Fresque des Québécois

Daal af door de Côte de la Canoterie, een weg die eeuwenlang de belangrijkste schakel was tussen de boven- en benedenstad (en de klassen); de Hope Gate stond hier tot 1873 om te voorkomen dat tuig onuitgenodigd de bovenstad binnenkwam. Aan de voet van de heuvel sla je rechtsaf naar de Rue Saint-Paul – het hart van de antiekwijk van Quebec – waar je je eigen stukje Quebecse geschiedenis kunt opsnuiven. Neem even verderop een ​​kijkje in de Rue Sous-le-Cap, de smalste straat van Quebec City en een voormalige rosse buurt. Volg de Rue Sault-au-Matelot en de Rue Notre-Dame langs de voet van de kliffen naar de Fresque des Québécois, een schitterende trompe-l'oeil-muurschildering van 420 vierkante meter. Vanaf hier is het een korte wandeling naar Place-Royale, het oorspronkelijke stadsplein van Quebec City en de thuisbasis van de oudste stenen kerk van Noord-Amerika, de kleine Église Notre-Dame-des-Victoires uit 1688 en vernoemd naar Franse overwinningen op de Britten.

9. Château Frontenac

Sluit af met een kabelbaanrit van twee minuten die je terugbrengt naar Château Frontenac, of geniet van een laatste steile maar prachtige wandeling naar de Escalier Casse-Cou (ook wel de Breakneck Staircase genoemd). Je kunt hier hoe dan ook genieten van een prachtig uitzicht over Le Quartier Petit-Champlain, het oudste commerciële district van Noord-Amerika, vol met boetiekjes in 17de- en 18de-eeuwse gebouwen.

Openingsbeeld: Pgiam / iStock