Stadswandeling: Langs de waterkant van Oslo

Redactie Lonely Planet

De hoofdstad van Noordwegen is een groene, innovatieve en aldoor groeiende stad. Het havengebied was ooit sterk geïndustrialiseerd maar de afgelopen 20 jaar is de waterkant van Oslo volledig getransformeerd en nog altijd volop in beweging. Het zorgt voor een spannende mix van moderniteit, historie, industrie en natuur.

De wandeling

Startpunt: Ekebergparken
Eindpunt: Astrup-Fearnleymuseum
Lengte: 4,5 km (2,5 uur)

1. Ekebergparken

Begin je wandeling bij Ekebergparken voor misschien wel het mooiste uitzicht over de stad aan deze kant van de wijk Holmenkollen. Je wandelt ook langs een van de beste hedendaagse kunstcollecties van Noorwegen, waar je een blik kunt werpen op een Dan Graham of een Damien Hirst tussen bossen en velden.

2. Uitzichten op Bjørvika

Op weg naar de stad kom je de fascinerende Bjørvika tegen: de voormalige haven volledig wordt opgeknapt. Voorbij de kranen en bouwwerkzaamheden staan de torens van Barcode – het begin van het controversiële project – terwijl langs Sørengkaia een nieuwe woonwijk en zwemzone liggen.

3. Operagebouw van Oslo

Het meest iconische gebouw van Oslo hoeft niet voorgesteld te worden. Een wandeling over het lichtgevende marmeren dak voor een prachtig uitzicht van 360 graden over de stad en de Oslofjord is een echte aanrader, net als de torenhoge, houten binnenkant van het gebouw.

4. Akerhusstranda

Op een zonnige dag leent dit stuk weg zich voor een heerlijke wandeling langs het water (op een koude of natte dag kan het eerlijk gezegd een beetje somber zijn). Het fort doemt op boven de straat en enkele overblijfselen van de oude haven die tot de verbeelding spreken liggen nog steeds verspreid langs deze strook.

5. Pipervika

Alle passagiersveerboten van Oslo meren hier aan, maar weinig herinnert je eraan dat dit ooit een vissershaven was, behalve dan dit charmante visrestaurant – vernoemd naar de baai waarin het staat – waar je de vangst van die ochtend rechtstreeks van de boten kunt eten.

6. Astrup Fearnleymuseum

De meest bezochte kade van de stad heeft een bruisende promenade vol restaurants en ijskraampjes, bars en boten. Als je de punt van het eiland bereikt bij Tjuvholmen maakt de mix-and-match van hedendaagse architectuur plaats voor de vredige zeilen van Renzo Piano's Astrup Fearnleymuseum. 

Openingsbeeld: CHUNYIP WONG/iStock