Stadswandeling: Florence

Redactie Lonely Planet

Het is de bakermat van de renaissance: Florence (Firenze). Romantisch, betoverend, absoluut onweerstaanbaar en een plek om te smullen van kunst en architectuur van wereldklasse.

Sinds de renaissance is er weinig veranderd aan deze kleine stad aan de oevers van de rivier de Arno, in het noordoosten van Toscane. In de smalle geplaveide straatjes begeef je je tussen elegante 15de- en 16de-eeuwse palazzi (paleizen), middeleeuwse kapellen gehuld in kaarslicht, met fresco's versierde kerken, marmeren basilieken en wereldberoemde kunstmusea boordevol schilderijen en sculpturen van Botticcelli, Michelangelo et al. Er zijn maar weinig steden zo compact en zo vol met buitengewone kunst- en architectuurmeesterwerken op elke hoek.

1. Piazza della Repubblica

Begin met koffie op Piazza della Repubblica, loop daarna in zuidelijke richting langs de Via Calimala, en sla dan linksaf de Via Orsanmichele in naar Chiesa e Museo di Orsanmichele, een unieke kerk met sierlijke beeldhouwwerken op de gevel en met binnenin een fascinerend museum. Baan je een weg terug naar de Via Calimala en loop verder richting het zuiden tot je de loggia van Mercato Nuovo ziet, de 16de-eeuwse “Nieuwe Markt”. Florentijnen kennen het als 'Il Porcellino' (het zwijntje), naar het bronzen beeld van een wild zwijn aan de zuidkant. Wrijf over zijn snuit om je volgende trip naar Florence te garanderen.

Il Porcellino, het zwijntje op de Mercato Nuovo. Yinyang / iStock

2. Palazzo Davanzati

Loop langs de markt en de Via Porta Rossa naar Palazzo Davanzati met zijn prachtige met spijkers beslagen deuren en fascinerende museum. Een paar deuren verder gluur je door de stevige ijzeren poort en kijk je omhoog om de oude bakstenen gewelven van dit donkere steegje te bewonderen –  dit is het verborgen Florence met 1001 fantastische deuren en verloren steegjes op zijn best!

3. Via de Tornabuoni

Ga verder naar Via de' Tornabuoni met zijn luxe designerboetieks. Zwijmel weg bij de fresco’s in de kapellen van Chiesa di Santa Trìnita, en verlies jezelf vervolgens in de onafhankelijke gespecialiseerde boetieks aan de Via del Parione, Via della Vigna Nuova en Via della Spada. Echte Florentijnse favorieten zijn Alberto Cozzi, gespecialiseerd in het marmeren van papier; hoedenmaker Grevi; Mio Concept, boordevol lokale woonartikelen en modeaccessoires die in de omgeving worden gemaakt; en leerontwerper Benheart.

De Duomo, de iconische kathedraal van Florence. Xavier Arnau / iStock

4. Piazza del Limbo

Ga terug naar de Via de' Tornabuoni en sla rechtsaf, langs het 13de-eeuwse Palazzo Spini-Feroni, de thuisbasis van de flagshipwinkel van Salvatore Ferragamo, richting Borgo Santissimi Apostoli. Een stukje verder  ligt de Romaanse Chiesa dei Santissimi Apostoli aan het Piazza del Limbo, een verzonken plein dat ooit werd gebruikt als begraafplaats voor ongedoopte baby's.

5. Vicolo dell'Oro

Na de zoektocht naar Toscaanse olijfolie in La Bottega dell'Olio ga je verder naar het oosten en sla je rechtsaf naar Vicolo dell'Oro, de thuisbasis van Hotel Continentale, waar je op het moderne dakterras van de La Terrazza Lounge Bar de perfecte plek vindt voor een sundowner met uitzicht op Ponte Vecchio. Als hipster-Florence meer jouw ding is, geniet dan van een aperitivo in de buitenlucht bij Amblé.

Openingsbeeld: joci03 / iStock