Stadswandeling: Boedapest

Redactie Lonely Planet

Ontdek het centrum van de Hongaarse hoofdstad tijdens een wandeling vanaf Deák Ferenc tér, waar drie van de vier metrolijnen elkaar ontmoeten. Van daar wandel je langs de charmante Andrássy út, de grootse boulevard van Boedapest die net op tijd gebouwd is voor de duizendste “verjaardag” van wat nu Hongarije heet. Voor deze viering is ook het Heldenplein (Hősök tere) aangelegd, waar de wandeling eindigt bij het imposante Milleniummonument. Een ontspannen tocht door de Hongaarse cultuur en geschiedenis.

Start Deák Ferenc tér
Einde Stadspark
Lengte 2,6 km; twee uur (of langer)

1. Hongaarse Opera

Ongeveer 200 meter ten noorden van Deák Ferenc tér splitst de Andrássy út zich af van de Bajcsy-Zsilinszky út. Hier vind je de Hongaarse Opera, met een gevel die wordt gezien als een van de mooiste in Boedapest. De akoestiek wordt door operaliefhebbers als bijna perfect beschouwd. In de nis links van de koetsingang staat een standbeeld van Ferenc Erkel, de vader van de Hongaarse opera; in de rechter nis staat een standbeeld van componist Ferenc Liszt. Op de eerste verdieping vind je beelden van de muzen van de opera; op de tweede verdieping bevinden zich die van de grote componisten Tsjaikovski, Verdi en Mozart.

2. Drechslerpaleis

Het Drechslerpaleis tegenover de opera werd in 1882 ontworpen door Ödön Lechner, meesterarchitect in de art-nouveaustijl. Ooit bevond zich hier het Hongaarse Staatsballetinstituut, maar sinds het einde van de jaren 90 staat het akelig leeg. Er waren plannen om het een nieuw leven in te blazen als vijfsterrenhotel, maar een schandaal rond het buitenlandse bedrijf dat het kocht maakte een einde aan die deal. Nog magischer is het Nieuwe Theater, een Secessionistische parel uit 1909 aan Dalszínház utca. De gevel is versierd met apengezichten, bolvormen en geometrische ontwerpen die eruitzien als een vroege vorm van art deco.

3. Művész Kávéház

Het ouderwetse café Művész Kávéház ligt een straat verder; het schaduwrijke terras is een goede plek om mensen te kijken en voor een kopje koffie met taart. De volgende zijstraat is de Nagymező utca, de “Broadway” van Boedapest, met een aantal theaters, waaronder de Budapest Operetta op nummer 17, dat bekendstaat om zijn uitbundige en over the top shows, en het gerestaureerde Thália-theater.

Boedapest bij zonsondergang. Geza Kurka/Shutterstock

4. Oktogon

Twee straten verder komen de Andrássy út en de Nagykörút (Grote Ringweg) samen bij het drukke kruispunt Oktogon. Let op het gebouw aan de Teréz körút 13: het is een exacte replica van het Palazzo Strozzi in Florence. Twee straten verder staat bij zonlicht het woord “terror” geschreven op het voormalige gebouw van de geheime politie – nu is het de thuisbasis van het Terror Háza Múzeum (Museum Huis van de Terreur), een hightech museum dat de verschrikkingen van de Hongaarse naoorlogse geschiedenis laat zien. Als je verder loopt, passeer je een aantal prachtige gebouwen. Op nummer 69 de Oude Kunsthal: de kunstacademie, een gebouw dat enigszins lijkt op het Palazzo Bevilacqua in Verona, met in de kelder het Poppentheater van Boedapest, een favoriet bij kinderen. Gevolgd door de Hongaarse Universiteit voor Beeldende Kunsten, opgericht in 1871, en het hoofdkantoor van MÁV, de nationale spoorwegen.

6. Kodály körönd

Het volgende plein is Kodály körönd, een van de mooiste van de stad. Het is omgeven door vier prachtige herenhuizen met gevels in neo-renaissancestijl, die samen een cirkel vormen. Het laatste stuk van de Andrássy út en de omliggende wijken staat ​​vol met dit soort statige oude herenhuizen, die tot de felbegeerde adressen in de stad behoren. Korte omwegen ten noorden en zuiden van de boulevard belonen je met adembenemende architectuur.

7. Heldenplein

De Andrássy út eindigt op het Heldenplein, net ten westen van het Stadspark. Het plein wordt gekenmerkt door het Millenniummonument (Ezeréves emlékmű). Bij de hoge zuil, onder een stenen plaat, staat een lege grafkist die de anonieme opstandelingen van de Opstand van 1956 vertegenwoordigt. De aartsengel Gabriël staat boven op de zuil; volgens de legende kwam hij in een droom tot koning Stefanus en bood hij hem de kroon aan. In en op de zuilengalerij zijn beelden en reliëfs te zien van heersers en staatslieden. De vier allegorische figuren er bovenop zijn (van links naar rechts): Arbeid en Rijkdom, Oorlog, Vrede en Kennis en Glorie.

Openingsbeeld: ZoltanGabor/iStock