Sneller, hoger, nieuwer: ontdek Shanghai in China

Redactie Lonely Planet

De wolkenkrabbers van Shanghai zijn een project van de toekomst: ze worden steeds hoger en steeds gewaagder. Het is een moderne metropool met een uniek karakter.

Als er een plek is die de toekomst van China als supermacht symboliseert, dan is het Shanghai. De stad heeft met neonlampen verlichte snelwegen, ontelbaar veel glasvezelverbindingen en het is er nooit helemaal donker. Het is een schoolvoorbeeld van de moderne metropool: sneller, rijker, brutaler en drukker dan alle andere steden in China. Twintig jaar geleden stond de stad net in de top 50 van steden met de meeste wolkenkrabbers; nu staat Shanghai op nummer vier (na Hong Kong, New York en Tokio). En de stad is hard op weg naar de top.

Opvallende gebouwen langs de Bund | Foto: Mark Read / Lonely Planet

Op de oostelijke oever van de rivier Huangpu, in het hoogbouwdistrict Pudong, is het tempo van de verandering in Shanghai pas echt goed te zien. In 1990 was dit nog landbouwgrond met rijst- en korenvelden, magazijnen en boothuizen. Twee decennia later is dit de duurste grond van de stad en vind je hier het centrum van de financiële dienstverlening, de beurs en de hoogste groep wolkenkrabbers van Shanghai, waaronder de opzichtige Oriental Pearl Tower, de Jinmao Tower, het Shanghai World Financial Centre en de Shanghai Tower, die met zijn 632 meter het op één na hoogste gebouw van de wereld is.

Wang Yi is vrijwilliger bij het Shanghai Urban Planning Exhibition Center, waar een schaalmodel van de toekomstige stad in 2020 de hele eerste verdieping beslaat. Hoewel ze nog geen twintig is, heeft Wang de stad zien veranderen in iets onherkenbaars. ‘Veel plekken die ik me herinner van vroeger zien er nu compleet anders uit,’ zegt ze. ‘In het algemeen wordt de stad steeds beter, maar soms denk ik dat het allemaal iets te snel gaat.’

Het futuristische schaalmodel van het Shanghai Urban Planning Exhibition Center | Foto: Mark Read / Lonely Planet

Na het Verdrag van Nanking in 1842 werd Shanghai door de handel in zijde, thee en opium de rijkste haven van China. De aantrekkingskracht op westerse kooplui en investeerders was enorm. De sporen van deze gouden tijd zijn duidelijk te zien aan de Bund, de bekendste boulevard van de stad, waar de banken, kantoorgebouwen en monumentale hotels het hele spectrum van strenge neogotiek tot dromerige art deco bestrijken. Voor Wang Yi is deze gekke mix van stijlen een symptoom van Shanghai’s verslaving aan verandering. ‘Elk nieuw gebouw moet groter, hoger en glimmender zijn dan die ervoor,’ zegt ze.

Buiten is de spits in volle gang. Scooters zigzaggen door de files heen en er wordt woest getoeterd. De fonkelende wolkenkrabbers doen de nachtelijke hemel oplichten, terwijl beneden in de straten ontelbare lichten flikkeren.

Eten

M on the Bund serveert luxe Europese gerechten met uitzicht op de skyline van Pudong. Geniet ’s avonds van een cocktail in de blitse M Glamour-bar (m-restaurantgroup.com; hoofdgerecht vanaf €27, cocktails vanaf €15).

De receptie van The Waterhouse | Foto: Mark Read / Lonely Planet

Verblijf

The Waterhouse: Met zijn betonnen muren en minimalistische lijnen is dit hotel het hoogtepunt van Shanghai-stijl. Er zijn verschillende kamerindelingen, maar ze hebben allemaal espressomachines, iPod speaker docks en glanzende badkamers met glazen muren. Vanuit de bar op het dak heb je een prachtig uitzicht op de verlichte skyline van Pudong (waterhouseshanghai.com; vanaf €154).

Meer informatie

  • shanghai.gov.cn
  • Shanghai Urban Planning Exhibition Center (supec.org; entree €5).
  • Jinmao Tower Observation Deck (jinmao88.com; entree vanaf €12).