Sleepless in Seattle: in deze 5 wijken wil je de hele dag opblijven

Frank Verschuren

De Emerald City in het noordwesten van de Verenigde Staten is bijna iedereen wel bekend. De stad bracht ons Starbucks, de grunge van de jaren 90 en Jimi Hendrix; en het is nog altijd een unieke, levendige plek waar een hoop te beleven valt. Deze wijken mag je niet overslaan tijdens een bezoek! 

Capitol Hill Block Party | Foto: Mat Haywards / Shutterstock

Capitol Hill

Capitol Hill is de levendigste wijk van Seattle. In deze veelzijdige en dichtbevolkte buurt vind je het spetterendste nachtleven dat de stad te bieden heeft. Ook is “the Hill” het centrum van de counter culture van Seattle; veel hippe acts en artiesten komen hier vandaan. Verwacht er veel clubs, kroegen en shows te vinden, maar ook kunstgalerijen, straatacts en innovatieve eettentjes. Het leven brandt hier nooit op een laag pitje. 

Een wijk met bloeiende Scandinavische cultuur | Foto: Seastock / iStock

Ballard

Deze wijk begon ooit als een industriegebied, maar is tegenwoordig beroemd om de bloeiende Scandinavische cultuur. Je vindt hier onder meer het uitgebreide Nordic Heritage Museum en vele winkels met Scandinavische waar. In de restaurants kun je je tegoed doen aan gerechten als lutefisk en Noorse lefse. De inwoners van Ballard hebben zelfs een uniek accent dat nergens anders in Seattle te horen is. Een bezoekje waard? "You betcha!’

Fremont Summer Solstice Day Parade | Foto: searagen / iStock

Fremont

Fremont is een artsy wijk waar vrije geesten zichzelf uiten; de straten zijn hun canvas. Op elke hoek vind je een beschilderde muur of een bijzonder beeld. De Liberta Quirkas (de vrijheid om vreemd te zijn) is het motto van de wijk, en dat steken ze bepaald niet onder stoelen of banken. Maar wel onder bruggen: onder de Aurora Bridge vind je een metershoge stenen trol. Je vindt in Fremont exposities, galerijen, festivals en performances; allemaal in een bruisende en kleurrijke verpakking. Bezoek ook de Fremont Rocket, de beroemde raket uit de jaren 50 waarin het motto van de wijk gekerfd staat.

Waterkant van Seattle | Foto: CrackerClips / iStock

Belltown

Booming Belltown is de dichtstbevolkte wijk van Seattle. Gevestigd op een voormalig industrieterrein aan de waterkant. Tegenwoordig staat deze wijk bekend als een cultureel en intellectueel centrum – je vindt hier onder meer het Art Institute of Seattle en aantal vooraanstaande universiteiten. Volgens CNNMoney is de wijk de ‘beste bestemming voor gepensioneerden’, omdat je in de wijk alles op loopafstand vindt. Maar Belltown is allesbehalve saai: door de vele studenten in de wijk staat het nachtleven hier nooit stil en is er altijd wel een feest of evenement te vinden. Bezoek vooral het Olympic Sculpture Park, een tuin aan de zee waar je moderne kunstwerken en bijzondere planten kunt bekijken. 

Queen Anne torent boven Seattle uit | Foto: bkamprath / iStock 

Queen Anne

De wijk Queen Anne torent op een hoge heuvel boven Seattle uit; geen wonder dat dit een van de rijkere buurten van de stad is. Al sinds de beginjaren vestigde de economische en culturele elite zich hier. De naam van de wijk (en de heuvel) is afkomstig van de extravagante “Queen Anne”-stijl, waarin de huizen tegen het einde van de 19de eeuw werden gebouwd. Je kunt hier uren wandelen en je vergapen aan de prachtige architectuur. Onderaan de heuvel vind je bovendien Seattle’s beroemde Space Needle, waar je op 200 meter hoogte kunt dineren met een uitzicht over de hele stad.

Openingsbeeld: pabradyphoto / iStock