Reizen hoeft niet slecht te zijn, wij zetten je vast op het juiste spoor

Redactie Lonely Planet

Wij reizigers zijn gek op onze planeet en willen die daarom zo veel mogelijk intact houden. Helaas is reizen, vooral met het vliegtuig, behoorlijk slecht voor het milieu. Voor sommige reizigers kan dit een reden zijn om niet op reis te gaan. Super zonde natuurlijk en eigenlijk ook een beetje overdreven. Er zijn namelijk tal van minder milieuvervuilende reisopties, zoals de trein bijvoorbeeld. Om je op het juiste spoor te zetten planden wij deze eco-friendly citytrip per trein voor je uit, met enkel en alleen groen-gecertificeerde accomodaties.

Met de trein naar Berlijn, da's wel zo fijn | Foto: Golero / iStock

Amsterdam - Berlijn

Reis

Vanaf Amsterdam kun je rechtstreeks met de trein naar Berlijn. Die reis duurt iets meer dan 6 uur en tickets zijn verkrijgbaar vanaf €39,-. Kaartjes koop je hier

Verblijf

Eerste stop: hotel Almodovar. Dit hippe hotel net iets buiten het centrum van Berlijn heeft er werkelijk alles aan gedaan om de wereld een handje te helpen. In de bistro serveren ze alleen vegetarische gerechten volledig gemaakt van organische producten afkomstig van lokale leveranciers en de koffie is er fair trade. In de kamers is gebruik gemaakt van milieuvriendelijke verf, staan geen koelkastjes om energie te besparen en staat meubilair gemaakt van duurzaam hout. Zelfs het beddengoed is gemaakt van organisch en natuurlijk ontwikkeld materiaal. In de badkamer vind je enkel en alleen gecertificeerde natuurlijke cosmetica en alles wordt schoongemaakt met milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. Dat alles wordt verlicht en warm gehouden met een warmtepomp en energiebesparende verlichting, aangezwengeld door groene energiebronnen. Op elke kamer liggen yogamatjes om je dag ultiem senang te beginnen. En alsof dat allemaal nog niet genoeg is bevindt zich op het dak van het hotel een eco-friendly rooftop-spa.
Vanaf €122,- per nacht
www.almodovarhotel.de

Geniet van de oude architectuur in prachtig Praag | Foto: Chalabala / iStock

Berlijn - Praag

Reis

Vanuit Berlijn kun je prima met de Flixbus naar Praag komen. Hoewel de trein minder milieubelastend is dan de bus, ben je toch goed bezig want Flixbus biedt de mogelijkheid om een extra bijdrage te doen om de CO2 emissie van je reis te compenseren. Kaartjes voor de Flixbus beginnen bij ongeveer €18 en je bestelt ze hier. Vergeet niet in Berlijn de nodige boodschappen voor onderweg te doen want de reis duurt zo’n 4,5 uur. Als je je eigen verpakking meeneemt kun je eco-friendly boodschappen doen bij Original Unverpackt. De eerste supermarkt in Berlijn waar de producten niet in plastic of andere verpakkingen die je toch gelijk weggooit zitten.

Verblijf

Het Adalbert Hotel staat op een landgoed iets buiten het centrum van Praag. Met een zeer luxueuze uitstraling zou je dit hotel niet gelijk in de categorie green happiness plaatsen maar verassend genoeg is dit hotel behoorlijk goed bezig. Om te beginnen zijn de kranen bij Adalbert waterbesparend en is alle verlichting geactiveerd met beweging. Het gebruik van wegwerpproducten wordt tot een minimum beperkt en het afval dat er is wordt gescheiden zodat het gerecycled kan worden. Dat in de meeste hotels je lakens dagelijks worden gewassen is natuurlijk een beetje onzin, dat doe je thuis (waarschijnlijk) ook niet. Hier wassen ze je lakens elke drie dagen, tenzij je speciaal het verzoek indient om dit vaker te doen. Tot slot worden alle lakens en al het meubilair dat niet meer wordt gebruikt, aan het goede doel gedoneerd.
Vanaf €55,- per nacht
www.hoteladalbert.cz 

Praag - Wenen

Reis

Vanuit Praag pak je de trein naar Wenen, een reis waar je dik 4 uur over gaat doen. De prijs van deze reis verschilt nogal, boek dus op tijd zodat je niet voor financiële tegenvallertjes komt te staan. Tickets boek je hier.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Boutiquehotel Stadthalle (@boutiquehotelstadthalle) op

Verblijf

Na die lange treinreis kun je wel wat comfort en ontspanning gebruiken. Dat vind je in het Stadthalle Hotel, het eerste milieuvriendelijke hotel in Wenen. Allereerst verbruikt het gebouw niet meer energie dan dat het zelf opwekt. De gevel en het dak van het pand zijn behangen met zonnepanelen. Water uit eigen bron wordt hergebruikt om de toiletten door te spoelen en de planten te wateren. Bij het hotel zit een enorme tuin vol lavendel, klaprozen en ander pracht en praal. Ondanks dat je midden in het bruisende centrum van de Oostenrijkse hoofdstad zit, geeft al die begroeiing een heel natuurlijk gevoel. Een perfecte plek om ’s ochtends te genieten van het biologische ontbijt dat dagelijks wordt geserveerd.
Vanaf €88,- per nacht
www.hotelstadthalle.at
 

In München barst het van de oude gebouwen die door de jaren heen mooi intact zijn gebleven | Foto: RudyBalasko / iStock

Wenen - München

Reis

De volgende en laatste stop is München. Vanuit Wenen pak je de Flixtrein naar Linz en van daaruit reis je met de Deutsche Bahn door naar München. In totaal zal dit je ongeveer €90,- en 4 tot 5 uur kosten.

Verblijf

In het kader van sharing is caring, boek je in München niet een hotel maar ga je logeren bij een couchsurfhost. En nee, die host hoeft echt niet aan de eco-eisen die we voor hotels stellen te voldoen. Couchsurfing past namelijk perfect in dit eco-friendly concept. Allereerst bouwt je host niet een volledig hotel die naar al jouw wensen is ingericht en je maakt gebruik van zijn of haar spullen. Veel bewuster kan haast niet! En dan houd je er, als het goed is, ook nog een leuke vriendschap aan over. Als dank voor de gastvrijheid kun je je host best even trakteren op een etentje bij het biologische restaurant Basic.
Vanaf €0,- per nacht
www.couchsurfing.com

München - Amsterdam

Reis

Na een gezellige nacht couchsurfen is het dan toch echt tijd om naar huis te gaan. En dat doen we natuurlijk met de trein. Bereid je goed voor want de trein van München naar Amsterdam doet er zo’n 7,5 tot 8 uur over. De tickets voor dit ritje kunnen best prijzig zijn, soms zelfs €160,- of meer. Boek deze reis dus tijdig en houd in je achterhoofd dat vliegen vaak niet alleen duurder maar vooral vele malen slechter voor het milieu is.

Lees hier meer over betekenisvol reizen, de trend van 2018.

Openingsbeeld: Oleh_slobodenluk / iStock