Ontdek het Tallinn achter de Oude Stad

Redactie Lonely Planet

Tallinns ongelooflijk schilderachtige Oude Stad is logischerwijs een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Maar het bruisende Tallinn heeft meer te bieden. 

Hoogtepunten als het Stadplein, het Toompeakasteel en de Alexander Nevsky Orthodoxe Kathedraal mag je ook zeker niet missen, maar waag je buiten de grenzen van de Oude Stad en je ontdekt een deel van Tallinn dat net zo goed het verkennen waard is.

Leer de locals kennen in Kalamaja

Kalamaja is een voormalige buitenwijk van de arbeidersklasse vol historische, houten huizen uit de jaren 20 en 30. Het is sindsdien volledig opnieuw uitgevonden en vandaag de dag vind je deze goed bewaarde huizen naast boho bars, schattige cafés, boetiekjes en knusse galerijen. De Telliskivi Creative City – de kunstzinnige hub van Tallinn – is hier gevestigd. Wat ooit een verzameling afbrokkelende gebouwen was is gerenoveerd en getransformeerd tot kunstgalerijen, winkels, restaurants, bars en entertainmentlocaties.

Hop van bar naar bar

’s Avonds wordt duidelijk hoe veelzijdig Tallinn echt is. Er zijn veel bars door de hele stad, maar het is verstandig om weg te blijven van het toeristische Stadsplein. Koht, hoewel relatief bekend, is een mooie plek om te stoppen vanwege het grote aanbod ambachtelijke bieren. In Kalamaja is Tops een coole bar en een prima plek om je maag te vullen met authentiek Estlands eten zoals aardappelsalades en broodjes met sprot. Voor live jazz en blues moet je naar Philly Joe’s Jazz Bar. Weest niet bang om mensen aan te spreken, want een derde van alle Estlanders geeft aan vloeiend Engels te spreken.

Ga diep ondergronds

Onder Harju Hill en Linda Hill op de rand van Toompea ligt een verborgen wereld – de Bastion Passages. Deze ondergrondse tunnels werden rond 1670 gebouwd toen Tallinn werd geregeerd door Zweden, om de stad te beschermen tegen aanvallen van Rusland. Ze werden verlaten tot de tweede wereldoorlog, toen ze als schuilkelders fungeerden. Vandaag de dag kunnen bezoekers de tunnels bekijken als onderdeel van een tour (te boeken bij Kiek in de Kök). Intrigerend genoeg zijn dit niet de enige tunnels in Tallinn; er zijn er nog een aantal door de hele stad, en zeer recentelijk, in 2003, werd er nog een voorheen onbekende passage ontdekt.

Reis de kust af

De kust van Tallinn heeft overal stranden en looppaden en elk deel van dit prachtige landschap is een bezoekje waard. Pirita Beach is het grootste en meest populaire strand van Tallinn en Russalka is een rustig, zanderig hoekje vlakbij het Russalkamonument aan de baai. Stroomi Beach is populair onder families.

Meer lezen? Ook Helsinki is een topbestemming voor een stedentrip

Openingsbeeld: LeoPatrizi / iStock