Nordic cuisine & een traditionele sauna: het goede leven in Malmö

Sara van Geloven

Malmö in Skåne is de derde stad van Zweden en biedt een waar smörgåsbord aan culinaire ervaringen – je kunt er een culinaire wereldreis maken. Van Nordic cuisine tot overheerlijke falafel; in deze kuststad met een internationaal karakter beleef je het goede Zweedse leven.

Verse broodjes voor de fika | Foto: Lola Akinmade Akerstrom / Lonely Planet

Er zijn zo’n 450 restaurants te vinden in Malmö, dus het is niet gek als je je een beetje overweldigd voelt door het aanbod! Begin de dag rustig met het Zweedse koffieritueel fika: een goed gesprek onder het genot van een kopje koffie met een kaneelbroodje. Koffiebar Solde of Lilla Kafferosteriet, beide in het centrum, zijn twee favorieten onder de locals.  

Eetkraampjes met wereldse smaken in Malmö Saluhall | Foto: Jurrien Veenstra

Foodie-walhalla

Voor een snelle lunch kun je terecht bij een van de vele falafelkraampjes in de stad. Malmö heeft een bijzondere relatie met falafel; de Midden-Oosterse snack werd door immigranten uit Israël en Libanon geïntroduceerd in de stad en beleeft er sindsdien een ongekende populariteit. Ook foodhallen zijn geliefd; Malmö Saluhall is een prachtig gerenoveerd pakhuis waar je heerlijk kunt lunchen. 

We stallen onze fietsen bij de ingang en worden naar binnen gelokt door de geur van versgebakken brood. De ruime hal is verdeeld in eethoekjes, elk met een eigen specialiteit. Kazen uit alle windstreken, vis vers uit de haven, pralines en pasteitjes, falafel – uiteraard – en Koreaans streetfood. We gaan voor de laatste optie en de verrukkelijke smaken nemen ons mee naar een Aziatische night market. Als toetje kiezen we Italiaans schepijs. Muelto bene! 

Folkets Park in Malmö | Foto: Werner Nystrand

Voor het diner is de lokale favoriet Far i Hatten een bijzonder leuke optie. Het restaurant is gevestigd in een blokhut in het park Folkets, heeft een alternatieve sfeer en serveert verrukkelijke vegetarische houtovenpizza’s. In de zomer zit je er heerlijk op het terras en wordt er livemuziek gespeeld. Wil je liever Nordic cuisine proberen, dan is Bastard Restaurant een aanrader. Dit hippe restaurant in het centrum zit elke avond vol en serveert New Nordic Cuisine met een geheel eigen flair. De overheerlijke Bastardplanka zet de toon, met sublieme chorizo, salami, Prosciutto en augurkjes.

Smullen van de Bastardplanka | Foto: Bastard Restaurant

Tijd voor sauna

Voordat het weer tijd is huiswaarts te keren, besluiten we ons nog één keer onder te dompelen in de traditionele, Zweedse cultuur met een bezoek aan Ribersborgs Kallbadhus. Deze traditionele sauna heeft een prachtige locatie aan een pier in de zee ten westen van het centrum van Malmö. Het houten badhuis bestaat uit een café, zonnedek en een sauna. Je kunt je omkleden in het gedeelte voor vrouwen of mannen en neemt alleen een handdoek mee naar de sauna (badkleding kun je dus thuislaten). Er zijn vijf sauna’s: twee voor mannen, twee voor vrouwen en een gemengde. Alle bieden ze een geweldig zicht op de zee. Als het je te warm wordt in de sauna, kun je afkoelen in het verfrissende zoute water van de Sont – ’s zomers en in de winter. ‘Mensen verklaren ons soms voor gek,’ zegt een saunabezoeker die net een duik in het ijzige zeewater heeft genomen. ‘Maar ik kom hier elke dag en ik zou niet meer zonder kunnen!’

De gezellige binnenstad van Malmö | Foto: Jurrien Veenstra 

Make it happen

Malmö ligt op zo’n 9 uur rijden vanuit Nederland en is ook goed bereikbaar vanaf Kopenhagen, aan de overzijde van de Öresundbrug. Je kunt deze brug oversteken met een huurauto of een veerboot nemen van Scandlines. Je vliegt al naar Kopenhagen vanaf €80 vanaf Schiphol (met o.a. Norwegian Air, Scandinavian Airlines of KLM) en €20 vanaf Brussel (met o.a. Ryanair, Brussels Airlines of Scandinavian Airlines). In Malmö kun je fijn overnachten in The More Hotel, gevestigd in een oude chocoladefabriek net ten zuiden van het centrum. Je kunt er gratis fietsen lenen om de stad mee te verkennen. Meer tips voor de zomer vind je hier.

Lees ook: 7 redenen om Skåne te bezoeken

Openingsbeeld: Ribersborgs Kallbadhus door Mickael Tannus