Modern, groot, indrukwekkend: een citytrip naar Dubai

Frank Verschuren

De hoofdstad van het gelijknamige emiraat is een bruisende smeltkroes van culturen. Een jonge, open en dynamische stad, waar alles mogelijk is en de verleidingen om je vakantiebudget uit te geven je overal achtervolgen. 

Dubai Mall

Met zo’n 1.200 winkels mag Dubai Mall zich ‘s werelds grootste winkelcentrum noemen. Maar het is meer dan dat. Het is een “stad in de stad”, met een schaatsbaan van Olympische afmetingen, ’s wereld grootste aquarium en een food court, waar je aan kunt schuiven bij meer dan 150 restaurants die alle internationale cuisines vertegenwoordigen. Een plek om overdag (belastingvrij) te winkelen en ’s avonds aan een terrastafeltje te genieten van de spectaculaire fonteinshow.

Arabische soeks

In Dubai zijn toekomst en traditie met elkaar verweven. Vanuit de 21e-eeuwse wereldstad, met zijn futuristische architectuur, loop zo je de smalle steegjes van het oude Arabië in. Afdingen in de soeks (de plaatselijke markten) is weer heel iets anders dan flitsende designerkleding passen in het centrum. Een aanrader is Souk Al Bahar, een kleinschalig winkelcentrum met voornamelijk plaatselijke producten.

De Burj Khalifa is de hoogste wolkenkrabber ter wereld | Foto: dblight / iStock

Burj Khalifa

Weinig reizigers keren van een citytrip naar Dubai terug zonder de hoogste wolkenkrabber ter wereld te hebben bezocht: de Burj Khalifa, afgebouwd in 2007 en maar liefst 828 meter hoog. Een bijna supersonisch snelle lift brengt je naar het observatiedek op de 124e verdieping, 425 meter boven de straat. Als het weer meezit kun je van hier zelfs bij Iran naar binnen turen. In de avond bieden de lichtjes van Dubai een spectaculair schouwspel. 

Doen in Dubai

Het strand van Dubai grenst pal aan het centrum. Langs de boulevard, voor de duidelijkheid “The Walk” genaamd, kun je vanaf een van de vele terrasjes kijken naar de Ferrari’s, Lamborghini’s en andere dure auto’s die hier cruisen om gezien te worden. Ook de directe omgeving van Dubai heeft veel interessants te bieden. Historische bezienswaardigheden, woestijnsafari’s in 4x4’s of op kamelen, een cruise op een traditionele Arabische zeilboot… Reizigers ontvangen is “serious business” in Dubai en het aanbod aan voorzieningen en excursies is groot en goed verzorgd. 

Openingsbeeld: romrodinka / iStock