Minigids voor een Weekend in Oslo

Redactie Lonely Planet

Ontdek de topmusea van de Noorse hoofdstad en geniet van de gezellige cafécultuur, uitstekende restaurants en de prachtige ligging aan het water.

Vrijdag

Oslo Operahuis

Dit middelpunt van een enorm herontwikkelingsproject aan de waterkant is hard op weg een van de iconische moderne gebouwen van Scandinavië te worden. Wandel voordat je naar binnen gaat even over het dak en geniet van het uitzicht over de Oslo Fjord. Je mag gratis de foyer in; om verder te gaan, kun je een tour nemen (operaen.no; Kirsten Flagstads Plass 1; tour €11)

De scheepswerf Aker Brygge is een populaire plek om te eten | Foto: Sabine Lubenow / LOOK-foto

Aker Brygge

Ga voor het diner naar deze oude scheepswerf in de grootste haven. Het is omgebouwd tot een trendy winkelcentrum met tientallen cafés en restaurants aan het water, waar de lokale bevolking maar al te graag een hapje eet. Als het weer goed is, koop dan van de vissersboot ongepelde garnalen, vooral lekker met een broodje, mayonaise en een beetje citroen.

Jazz bij Blå

Deze jazzclub staat op een internationale lijst van 100 goede jazzclubs van het Amerikaans jazzblad DownBeat. Het is een intieme club aan de rivier de Akerselva waar zowel bekende als onbekende internationale artiesten spelen. Veel optredens zijn gratis en als er geen livemuziek is, is er wel een dj (blaaoslo.no; Brenneriveien 9; betaalde optredens vanaf €11).

Zaterdag

Astrup Fearnley Museet

Dit museum met allerlei gekke kunst is het artistieke hoogtepunt van de stad. Het staat aan het water in een prachtig houten gebouw ontworpen door Renzo Piano en is voltooid in 2012. Het staat op pieren en vlotten en heeft daken die lijken op zeilen (afmuseet.no; Strandpromenaden 2; entree €13).

De Festning heeft sinds de jaren 1290 elke belegering overleefd | Foto: Shui Ta Shan / Alamy Stock Foto

Akershus Festning & Slott

De Festning (vesting) en het Slott (slot) van Oslo zijn twee van de architectonische hoogtepunten van de stad. Ze liggen strategisch aan de oostkant van de haven. In het uitgebreide complex vind je enkele musea en interessante gebouwen, kerkers en een kapel. Het Slott ziet er middeleeuws uit van buiten, maar van binnen is het in de 17de eeuw gerenoveerd tot Renaissance-paleis (akershusfestning.no; entree €7).

Schiereiland Bygdøy

Op een steenworp afstand van de haven ligt het schiereiland Bygdøy met enkele van Oslo’s topattracties waarmee je je minstens een halve dag kunt vermaken. Neem de veerboot van 15 minuten vanaf de Rådhusbrygge-kade vlak bij de Festning (No 91; €3,50). Hoogtepunten zijn het Vikingskipshuset (Vikingmuseum) met de best bewaarde Vikingboten ter wereld en het poolschipmuseum Fram (khm.uio.no; Huk Aveny 35; entree voor beide €8,5).

Zondag

Vigeland Park

Ga richting het westen met tram 12 naar dit park met 212 granieten en bronzen werken van de meest geliefde beeldhouwer van Noorwegen, Gustav Vigeland. Er zijn beelden van verstrengelde geliefden, stille oudere koppels en geminachte bedelaars. Zijn meest beroemde werk, Sinnataggen, stelt een bijzonder chagrijnig kind voor dat met zijn voet stampt (gratis).

Nasjonalgalleriet

In de Nationale Galerie vindt je de grootste collecte Noorse kunst. De tentoonstelling bevat enkele van de bekendste werken van Edvard Munch, waaronder het originele exemplaar van De Schreeuw. Er is ook veel Europese kunst, zoals werken van Gauguin, Picasso en El Greco en impressionisten als Manet, Degas, Renoir, Matisse, Cézanne en Monet (nasjonalmuseet.no; €11, donderdag gratis).

Tapasbar Champagneria Bodega in Mathallen Oslo | Foto: Finn Ståle Felberg / Mathallen

Mathallen Oslo

Ga voordat je weer naar huis gaat lunchen bij deze erg hippe, postindustriële voedselmarkt, die naast het beste van de Noorse keuken ook internationale gerechten biedt. Er zitten talloze delicatessenzaken, cafés en restaurants in dit gebouw en de aangrenzende gebouwen en het is er de hele dag lekker druk. In het algemeen zijn de prijzen laag en de kwaliteit hoog (mathallenoslo.no; Vulkan 5).

Know-how: de beste koffie

  • Tim Wendleboe: De meest authentieke Italiaanse espresso in de stad; de kleine ruimte wordt grotendeels gevuld door een enorme maal- en roostermachine (timwendelboe.no).
  • Kaffebrenneriet: Dit ontspannen café tegenover de Nationale Galerie heeft talloze koffiesoorten en heerlijke taarten (kaffebrenneriet.no).
  • Zagros Café: Sterke Italiaanse koffie, comfortabele banken en smakelijke taarten (Storgata 34C).
  • Stockfleths: Dit bekroonde café is gesticht in 1895 en is een van de oudste van de stad. Een lokale favoriet is hun volkorenbrood met bruine kaas (stockfleths.as).
  • Åpent Bakeri: Een buurtbakkerij die koffie opdient in diepe kommen, maar ook versgebakken broodjes met zelfgemaakte jam, røre syltetøy (apentbakeri.no). 
Uitzicht op de moderne kantoren van Oslo | Foto: Leonardo Patrizi / iStock

Reistips

Vervoer

Vlieg vanaf Amsterdam met Norwegian rechtstreeks naar Oslo (vanaf €80; norwegian.com) of vanaf Brussel met Brussels Airlines (vanaf €80; brusselsairlines.com). Het hoofdvliegveld van Oslo is Gardermoen; Torp en Rygge liggen iets verder weg. Alle drie hebben ze goede trein- en busverbindingen naar het stadscentrum (visitoslo.com/en/transport). Oslo heeft een efficiënt netwerk van metro’s (T-bane), bussen, trams en veerboten (voorverkoop enkele reis €3,50). Met een Oslo Pass, verkrijgbaar bij het toeristenkantoor, krijg je openbaar vervoer, gratis museumentree en andere kortingen (visitoslo.com; 1/2/3 dagen €42/€64/€80).

Verblijf

Grand Central, gebouwd in een deel van het voormalige treinstation, heeft veel karakter. De kamers zijn gedecoreerd met graffiti en het hotel ligt centraal, naast de food court Østbanehallen (choice.no; Jernbanetorget 1; vanaf €78).

Ellingsens Pensjonat is een comfortabel, sfeervol pension en een van de beste deals in Oslo. De kamers zijn ruim en er is ook een leuke studio. Daarnaast is er een kleine tuin waar je lekker in de zon kunt zitten (ellingsenspensjonat.no; Holtegata 25; vanaf €117).

De kunstzinnige lobby van het moderne hotel The Thief | Foto: The Thief

In het hippe kadegebied staat The Thief, een hotel van wereldklasse met uitzicht op het Astrup Fearnley Museum. Verwacht alle luxe: regendouches, donzen dekbedden en wollen dekens (thethief.com; Landgangen 1; vanaf €279).

Openingsbeeld: Folio Images / Alamy Stock Photo