Minigids: het beste van Sarajevo

Redactie Lonely Planet

In de 20ste eeuw verscheen Sarajevo door twee geweldplegingen wereldwijd op de radar, maar nu is het weer een prachtige plek om te bezoeken door zijn intrigerende architectuurmix, bruisende straatleven en onbedwingbare energie.

Baščaršija

Baščaršija (‘basj-tsjar-shi-ja’), met als middelpunt het Duivenplein met de Sebilj-fontein uit 1891, is het hart van het oude Sarajevo. Het gebied, genoemd naar het Turkse woord voor “hoofdmarkt”, staat vol kraampjes, drukke (maar toeristische) stegen met kopersmeders, prachtige Ottomaanse moskeeën, karvanserai-restaurants en uitnodigende kleine cafés.

Galerija 11/07/95
galerija110795.ba

Deze galerie gebruikt fotografie, videobeelden en geluidsopnamen om een krachtig monument te maken voor de 8.372 slachtoffers van de val van Srebrenica, een van de beruchtste gebeurtenissen van de Bosnische Burgeroorlog. Trek ruim een uur uit voor je bezoek.

Kabelwagen
zicara.ba

De kabelwagen van Sarajevo, heropend in 2018 nadat hij werd vernield in de oorlog, brengt nu weer mensen in negen minuten naar een uitzichtpunt op 1.164 meter hoogte op de berg Trebević.

Eten

Avlija
avlija.ba

Locals en ervaren expats zitten gezellig op de beschilderde houten banken in deze levendige overdekte tuin, vol hangplanten in potten, strengen pepers en vogelkooien. Er worden Bosnische specialiteiten geserveerd naast pasta, risotto en schnitzel. Spoel het weg met goedkope lokale biertjes of wijn.

Cakum Pakum
Kaptol 10

Een collectie antieke koffers, lampen met franje, geruite gordijnen en kleurige tafelkleden met ruitpatroon zet de toon in dit hippe restaurant met slechts een zestal kleine tafels. Het eten is eenvoudig maar heerlijk: smakelijke pannenkoeken, salades, een groot pasta-aanbod en een kleine selectie van de grill.

Drinken

Art Kuća Sevdaha
Halači 5

Ga zitten op de intieme binnenplaats met fontein van een gebouw uit de Ottomaanse tijd en drink koffie, rozensorbet of kruidenthee met lokale zoetigheden. De ervaring wordt begeleid door het gezang van sevdah

(traditionele Bosnische muziek) – meestal van een opname, soms live.

Zlatna Ribica
Kaptol 5

Van buiten lijkt de “Gouden Vis” kalm en elegant, maar van binnen is de bar klein en excentriek; een gezellige schatkamer vol antiek en kitsch, gereflecteerd in grote art-nouveauspiegels. Drankkaarten zijn verstopt in oude boeken die aan telefoonsnoeren hangen. De muziek schakelt onverwacht tussen jazz, Parijse crooners, opera, reggae en de Muppets.

Slapen

Goedkoop
Franz Ferdinand Hostel
Franzferdinandhostel.com

Midden in het centrum zit het nette en comfortabele Franz Ferdinand Hostel, met een historisch tintje. Opvallende sepiafoto’s en ruime lockers sieren de moderne slaapzalen genoemd naar de in 1914 vermoorde troonopvolger of de dader, Gavrilo Princip. Er zijn ook privékamers.

Gemiddeld
Hotel VIP
hotelvip.info

Dit stijlvolle, moderne hotel, weggestopt aan een rustige laan in het centrum, heeft maar een tiental kamers, maar door de sfeer, professionele service, parkeerservice en het uitgebreide ontbijtbuffet kun je zomaar denken dat het hier veel duurder is. De badkamers zijn uitstekend en sommige kamers hebben fraaie balkons.

Luxe
Hotel Aziza
hotelaziza.ba

Dit is niet alleen een extreem comfortabel en vriendelijk hotel, maar het nodigt je ook uit in het liefdesverhaal van de eigenaars, Mehmed en Aziza Poričanin. De 17 ruime, lichte kamers zijn genummerd naar belangrijke jaren in het leven van het stel, zoals de geboorte van kinderen en kleinkinderen. Een dagelijks saunabezoek is inbegrepen.

Openingsbeeld: esradural / iStock