Minigids: een weekend in Vilnius

Redactie Lonely Planet

Deze kleine barokke hoofdstad van Litouwen is met het grootste oude 
stadscentrum van Oost-Europa een ideale bestemming voor een weekendje weg.

Vrijdag

Gediminasheuvel

Vilnius is gesticht op deze 48 meter hoge heuvel waar sinds de steentijd al nederzettingen zijn gevestigd. Het huidige kasteel stamt uit de 15de eeuw en biedt uitzicht over de hele stad; het is extra sfeervol met zonsondergang. In de toren is een tak van het Nationaal Museum van Litouwen gevestigd met een tentoonstelling van 16de- tot 18de-eeuwse harnassen (lnm.lt; €3,60).

Het 15de-eeuwse Kasteel op de Gediminaheuvel | Foto: Maryia Bahutskaya / Alamy Stock Photo

Lokys

Dompel jezelf onder in de traditionele Litouwse keuken bij dit toprestaurant. Als je een grote houten beer ziet, ben je bij het goede restaurant. Lokys is gevestigd in de 16de-eeuwse kelders van een voormalig koopmanshuis. Het is gespecialiseerd in wild, zoals kwartel met peer en vossenbes en zelfs beverstoofpot met paddenstoelen (lokys.lt; 12-24 uur; hoofdgerecht vanaf €8).

Brouwerij Būsi Trečias

Locals gaan naar deze micro-brouwerij voor een goedkope, vullende Litouwse lunch. Ze hebben er ook een gezellig houten interieur, 12 soorten bier (waaronder limoen, framboos en karamel) en tafels op de binnenplaats voor tijdens de warmere maanden (busitrecias.lt;  zo-wo 11-23 uur, do tot middernacht, vr-za tot 2 uur; hoofdgerecht vanaf €5).

Zaterdag

Pilies Kepyklėlė

Begin je dag bij deze mooie crêperie/bakkerij. Een opvallende verschijning aan de drukste toeristenstraat van Vilnius, waar ze oude charme combineren met een frisse, vrolijke sfeer. De omelet is een must, net als de hartige pannenkoeken. De maanzaadcake is de beste in dit deel van de stad (tel. +370 5 260 8992; Pilies Gatvė 19; 9-23 uur; hoofdgerecht vanaf €3).

Het oude centrum van Vilnius in de vroege ochtend | YKD / iStock

Oude stadskern

Het grootste oude stadscentrum van Oost-Europa heeft zijn Werelderfgoedstatus meer dan verdiend. Het gebied ten zuiden van de kathedraal is gebouwd in de 15de en 16de eeuw en de kronkelende straatjes, verborgen hofjes en overdadige kerken doen die tijd herleven. Besteed een ochtend aan doelloos rondzwerven vanaf de Pilies Gatvė (Kasteelstraat). Aanraders: het presidentieel paleis, de 13 spectaculaire pleinen van de universiteit en de Sint-Annakerk.

Museum van genocide-slachtoffers

Het voormalige hoofdkwartier van de KGB (en daarvoor van de Gestapo, Poolse bezetters en de Tsaristische rechterlijke macht) huist een museum gewijd aan de duizenden Litouwers die van
WO II tot de jaren 60 door de Sovjet-Unie zijn gedood, gevangengezet of gedeporteerd. Aan de buitenkant zijn gedenkplaten ingemetseld, binnen leer je meer over de Sovjetbezetting (genocid.lt/muziejust; wo-za 10-18 uur, zo tot 17 uur; €4).

Zondag

Luchtballonvaart

Vilnius lijkt misschien niet de meeste logische plek voor een luchtballonvaart, maar zodra je de stad vol torens van boven ziet, ontdek je dat het tegendeel waar is. Regel op je laatste ochtend een vroege vlucht via het balloncentrum, Oreivystės Centras, dat vaarten van een uur boven de oude stad biedt, mét een glas champagne (ballooning.lt; Upės Gatvė 5; €99).

De Koorsynagoge is de laatste synagoge van Vilnius | Foto: Frans Sellies / Getty Images

Joods Vilnius

In de oude stad woonde vroeger een aanzienlijke joodse gemeenschap die wereldwijd bekend stond om haar vroomheid. Toen de stad in 1941 werd veroverd door de Duitsers, werden veel joden vermoord en vandaag de dag zijn er nog maar een kleine populatie en een deel van de oude joodse wijk overgebleven. Verken dit gebied met onder andere de Koorsynagoge, het Holocaustmuseum en het Tolerantiecentrum (jmuseum.lt).

Antakalnis

Een van de mooiste begraaf-
plaatsen van Oost-Europa ligt in deze groene buitenwijk, een korte wandeling ten oosten van het centrum. De mensen die op 13 januari 1991 door het Sovjetleger zijn gedood, liggen hier; de gedenkplaats heeft een Madonna die haar zoon wiegt. Een ander monument eert soldaten van Napoleon die op hun terugtocht uit Rusland in Vilnius stierven van honger en verwondingen (Karių Kapų Gatvė; 9 uur tot schemer).

Reistips

Vervoer

Vlieg vanaf Amsterdam met airBaltic of KLM rechtstreeks naar Vilnius (vanaf €176; airbaltic.com). Vanaf Brussel vlieg je met Ryanair eveneens rechtstreeks naar de hoofdstad (vanaf €40; ryanair.com). Het vliegveld ligt 6 kilometer ten zuiden van het centrum van Vilnius; elk halfuur rijdt er een trein naar het hoofdstation (10 min.; 6-21.30 uur; €0,60). Taxi's vanaf het vliegveld kosten meestal rond €10-€14. Door de hele stad rijden bussen en een enkele reis kost bij de chauffeur €1, maar €0,60 met een Vilniecio Kortelė (een elektronische kaart te koop bij kiosks; €1,40; vilniustransport.lt). Een groot deel van de binnenstad is voetgangersgebied.

Verblijf

Bernardinu, aan een mooie laan in de oude stad, is een charmante b&b in een 18de-eeuws huis. Het gebouw is zorgvuldig gerenoveerd en heeft oude houten plafonds.

Het stijlvolle Narutis dient al sinds de 16de eeuw als hotel. Ontbijt en lunch worden er opgediend in een gewelfde gotische kelder.

De kamers van Shakespeare, een luxe hotel in een oude drukkerij, zijn genoemd naar culturele beroemdheden. Het blinkt uit door de smaakvolle inrichting en het uitmuntende personeel.

Know-how

Traditionele ateliers

De Litouwse ambachten hebben een lange geschiedenis die tot bloei komt in de hoofdstad, waar je prachtige stoffen, ornamenten en poppen kunt krijgen.

Senųjų Amatų Dirbtuvės Weven, papier maken, boekbinden, leerbewerking en metaalkunst: je vindt van alles in deze fantastische kleine winkel (seniejiamatai.lt).

Juodosios keramikos centras Dit atelier is gewijd aan het behoud en onderwijs van de oude kunst van zwarte keramiek (ceramics.w3.lt).

Jonas Bugailiškis Een Litouwse kunstenaar die allerlei vreemde en prachtige beelden, versierde kruizen en muziekinstrumenten maakt.

Sauluva Handwerk met barnsteen, metaal, keramiek, textiel en andere materialen. Ze hebben er ook veel bijzonder speelgoed.(sauluva.lt).

Vilnius is nummer 8 van de Best in Europe 2018! Lees hier de andere bestemmingen.

Deze minigids komt uit het zomernummer van Lonely Planet magazine uit 2017. Je kunt hem hier bestellen.

Openingsbeeld: Angel Villalba / Getty Images