Madrid met een klein budget: de leukste gratis activiteiten

Redactie Lonely Planet

De hoofdstad van Spanje is een stad van lekker eten, een rijke historie, bruisend nachtleven en grote creativiteit. Alle bezienswaardigheden aflopen slaat alleen wel een behoorlijke deuk in je reisbudget. Gelukkig zijn er genoeg dingen te doen en te zien voor helemaal niks! 

Dit is een deel van een artikel dat is verschenen in het septembernummer van Lonely Planet magazine. Meer tips en andere reisinspiratie opdoen? Je bestelt het magazine hier

Het museum

Overdag is er een toeslag om de enorme collectie van 1500 kunstwerken van het Museo Nacional del Prado te bekijken, maar je kunt het museum gratis bezoeken van maandag tot en met zaterdag van 18.00 tot 20.00 uur en op zondag van 17.00 tot 19.00 uur. Zolang je het niet erg vindt om vroeg in de avond rond te snuffelen, kun je hier een aantal van 's werelds bekendste kunstwerken bewonderen. Ga op zoek naar De tuin der lusten van Jheronimus Bosch – een bizar visioen van paradijs en hel in een drieluik – en Las Meninas van Diego Velázquez, waarin de Spaanse koninklijke familie wordt afgebeeld vanuit een uniek (en destijds revolutionair) perspectief.

De bezienswaardigheid

Dit monument – dat van de ene kant van de Middellandse Zee naar de andere verhuisde – is eigenlijk een gigantisch bedankkaartje. De Tempel van Debod, gebouwd aan het einde van de periode van het Nieuwe Rijk in Egypte, stond oorspronkelijk in het gebied dat nu wordt bedekt door het Nassermeer en werd tijdens de bouw van de Aswan High Dam in de jaren 1960 door UNESCO, en met de hulp van Spaanse archeologen, van het stijgende water gered. Als dankbetuiging aan Spanje voor diens hulp bij het redden van dit en andere monumenten schonk Egypte de tempel aan de Spaanse regering en werd het blok voor blok verplaatst naar zijn nieuwe huis in Parque del Oeste. Sindsdien staat hij daar en is de tempel gratis te bezoeken.

El Retiro is het groene hart van Madrid. Jorg Greuel / GettyImages

Het park

El Retiro, het park dat door koning Filips IV werd opgericht als een tuin voor het Spaanse koningshuis, is het groene hart van Madrid geworden. Het park is versierd met witmarmeren monumenten, zorgvuldig aangelegde gazons, vijvers en verschillende interessante gebouwen (de elegante kas van metaal en glas, Palacio de Cristal, is een opvallende bezienswaardigheid); het is er meestal rustig op weekdagen, maar El Retiro bloeit op in het weekend en is een geweldige plek om mensen te kijken.

Openingsbeeld: sean pavone / Shutterstock