Londens drukke Oxford Street wordt verkeersvrij

Redactie Lonely Planet

De drukste winkelstraat van Europa, Oxford Street in Londen, is binnenkort alleen toegankelijk voor voetgangers. Burgemeester Sadiq Khan heeft de verkeersvrije plannen aangekondigd die vanaf december 2018 kunnen worden ingevoerd. 

Tegen het einde van 2018 zou als eerst het westelijke deel van de weg tussen Oxford Circus en Orchard Street verkeersvrij moeten zijn, het oosten van Oxford circus tot Tottenham Court Road aan het einde van 2019 en Marble Arch na 2020. De routes in het noorden en zuiden zullen echter nog toegankelijk blijven voor verkeer, omdat bedrijven en lokale bevolking zorgen hadden geuit over eventuele verkeersopstoppingen in de omliggende straten. In de straat worden nieuwe zitplekken en openbare ruimtes gecreëerd voor de vier miljoen mensen die er jaarlijks doorheen lopen. 

Onderdeel van het plan is om nieuwe taxistandplaatsen te vestigen in de buurt van Oxford Street, zodat taxi’s winkelende mensen kunnen oppikken en afzetten. Ook de busdiensten worden verwijderd van de straat en twee routes worden naar het nabijgelegen gebied verplaatst. De straat wordt versierd met kunstwerken waaronder een 800 meter lang stuk in de lengte van het voetgangersgebied. 

Het idee is om Oxford Street en het omliggende gebied voor te bereiden op de aanzienlijke toename van het aantal voetgangers die tegen het einde van 2018 in centraal Londen wordt veroorzaakt door de komst van de Elizabeth-spoorlijn. Kijk hier voor het vollere rapport over de plannen. 

Lees ook: Reclameborden Piccadilly Circus verlichten de skyline van Londen weer. 

Openingsbeeld: consultations.uk