Laat je eindeloos verrassen in San Francisco

Redactie Lonely Planet

Herb Caen, een krantencolumnist uit San Francisco, schreef eens: ‘Pak alles maar van ons af – onze kabelbanen, onze bruggen, zelfs onze baai – maar blijf van onze heuvels af.’

Als er iets is wat deze stad kenmerkt, dan zijn het wel de ruim 50 heuvels, variërend in hoogte van 30 tot 283 meter. Ze bakenen wijken af, creëren microklimaten en bieden adembenemende vergezichten. San Francisco neemt slechts 18 vierkante kilometer in op het puntje van een schiereiland dat omringd wordt door de Stille Oceaan en San Francisco Bay, die samenkomen bij de Golden Gate Bridge.

Als je de stad wilt bekijken, dan moet je dat vanaf grote hoogte doen. Twin Peaks rijst 281 meter omhoog nabij het geografisch middelpunt van de stad en is het meest imposante punt: het panoramisch uitzicht van 360 graden telt als het beste uitzicht van de stad, vandaar ook dat er veel reisbussen heengaan. De plaatselijke performing artist Monique Jenkinson kiest voor een andere plek. ‘Op een heldere dag kun je vanaf Bernal Hill het complete Mission District en de baai zien – een uitzicht dat toeristen zelden te beurt valt.

Performing artist Monique Jenkinson als haar alterego: drag-personage Fauxnique | Foto: Mark Read / Lonely Planet

Nét een beetje anders

De stad loopt al tijden voorop op het gebied van performance art en trekt het niet alledaagse aan: Isadora Duncan danste buiten op de binnenplaats van het Legion of Honor Museum. En Angels in America, waar Tony Kushner de Pulitzerprijs mee won, ging niet in New York in première, maar hier.

Gender impressionism is een van de hedendaagse kunstvormen van de stad; op straat staat Monique bekend als Fauxnique, haar vrouw-naar-man-naar-vrouw drag-personage, wat in het hedendaagse spraakgebruik in San Francisco onder de noemer faux queen valt.

Underground artiesten als Monique beginnen de dag in Dolores Park waar ze ieder zonnig weekend de grashellingen nabij 20th en Church Street bevolken, dekens uitspreiden en hun katers uitzitten. Het park is eigenlijk San Francisco in het klein, en je ziet er club kids en gay zonaanbidders tot Mexicaanse oma’s en voetballertjes met de skyline van het centrum op de achtergrond. Als je een glimp van de lokale scene wilt opvangen, dan kun je het allerbeste hier naartoe gaan. ‘Op een warme avond ga ik rond zonsondergang het liefst met een fles wijn en een vriend of vriendin naar Dolores Park – en dan misschien nog even stiekem op de schommel in de kinderspeeltuin,’ aldus Monique.

De Golden Gate Bridge werd voltooid in 1937 en is het meest herkenbare symbool van San Francisco | Foto: Mark Read / Lonely Planet

Een andere wereld

Wanneer je net aan de overkant van de Golden Gate bovenop de rotswanden van de Marin Headlands (de Landtongen van Marin) staat, een graslandreservaat 213 meter boven zeeniveau waar haviken en adelaars hoog boven je cirkelen en de golven beneden tegen de rotsen beuken, is het moeilijk om je voor te stellen dat dit het zesde grootstedelijke gebied in Amerika is. Maar toch zijn daar dan precies op ooghoogte de toppen van de 80 verdiepingen tellende brugtorens met in de verte wolkenkrabbers die het zonlicht weerkaatsen.

Verblijf

In het in de stijl van de jaren vijftig ingerichte Hotel Bohème zijn de lampenkappen in de gang gedecoupeerd met velletjes poëzie en jazz- bladmuziek. De kamers hebben grote kasten en boven de bedden hangen muskietennetten-annex- baldakijnen. Aangezien het hotel zich middenin North Beach bevindt, het Little Italy van de stad, kijken de kamers uit op het gedruis. Wanneer je licht slaapt, doe je er dus het beste aan om een kamer aan de achterkant van het hotel te nemen. Vanaf ongeveer €153; hotelboheme.

Eten

Obers in lange, witte sloven serveren je New American-cuisine (lees: Franse stijl, maar met Amerikaanse ingrediënten zoals gebakken groene tomaten en krabben met zachte schaal) onder gewelfde stenen plafonds en armaturen met mondgeblazen glas. Laat je verzorgen door het bekwame personeel dat op vakkundige wijze het steeds veranderende menu afstemt op de smaak van de gasten. Hoofdgerechten vanaf €25; boulevardrestaurant.

Aan de andere kant van de baai vind je Oakland: de kunstzinnige buur van San Francisco.

Openingsbeeld: Mark Read / Lonely Planet