La Paz, Bolivia: Grootse avonturen op grote hoogte

Redactie Lonely Planet

La Paz, Bolivia, staat bol van sensatie en verrassingen. Of je nu de stuur vastgrijpt terwijl je op een fietstocht over de “Death Road” heuvelafwaarts sjeest, of je oog laat glijden over de gedroogde lamafoetussen op de Heksenmarkt - er staat je gegarandeerd een avontuur te wachten.

Op de kleurrijke Heksenmarkt vind je ook gedroogde lamafoetussen | Foto: DC_Colombia / iStock

Koop gedroogde lamafoetussen op de Heksenmarkt

Van een afstandje lijkt de Mercado de las Brujas (Heksenmarkt) misschien een gewone Boliviaanse markt. Maar als je dichterbij komt zul je zien dat er nogal ongebruikelijk spullen worden verkocht: hier vind je geen aardappelen, maar gedroogde lamafoetussen. En in plaats van de gebruikelijke kruiden zie je flessen met liefdesdrankjes.

Veel van de spullen die je op de Heksenmarkt kunt krijgen zijn afkomstig uit de tradities van de Aymara, waarbij offers worden gebracht aan Pachamama (moeder Aarde) in ruil voor een goede gezondheid, geluk en voorspoed. Maar waarom lamafoetussen en gedroogde schildpadden en slangen, vraag je je af? Zij vormen een voordelig geschenk aan Pachamama: rijkere Bolivianen offeren misschien een levende lama, maar voor vele anderen is de Heksenmarkt een handige besparing.

Vanuit de kabelbaan heb je het beste uitzicht over de stad | Foto: saiko3p / iStock

Daag de zwaartekracht uit met de “metro in de lucht”

Hopelijk heb je geen hoogtevrees. In La Paz staat namelijk de hoogste (én langste) kabelbaan ter wereld: de zogeheten “metro in de lucht” is een handige manier om tussen de drukke stadsdelen van La Paz en het naburige El Alto te reizen. Deze luchttram werd in 2014 geopend en is nog vrij nieuw, momenteel zijn nog maar vier van de 11 geplande lijnen in gebruik. Een ritje met de Mi Teleférico is best spannend, maar helemaal veilig en een praktische oplossing voor de duizenden forenzen die de rit ieder uur maken. Vergeet de file: met deze vliegende gondels kost een afstand waar je voorheen een uur over deed nu nog maar tien minuten!

Stort je te fiets op de levensgevaarlijke Camino de la Muerte | Foto: filrom / iStock

Waag je op de gevaarlijkste weg ter wereld

El Camino de la Muerte (De Weg des Doods) is een toepasselijke bijnaam voor de Yungasweg, een smalle, kronkelende weg die is gehakt uit de bergwand tussen La Paz en het dorpje Coroico, de poort naar de jungle. Je vindt er bijna geen vangrail, maar des te meer vallend gesteente - en om het nog eens gevaarlijker te maken is de weg ook nog eens onverhard: modderig in het regenseizoen en stoffig tijdens warme dagen, wat zicht en grip verminderd. Tot voor kort kwamen er jaarlijks maar liefst 300 mensen om het leven op deze weg, door een val of andere ongelukken - totdat er in 2006 een nieuwe route werd aangelegd. Enthousiaste sensatiezoekers kunnen nog ervaren hoe het is om te reizen over deze levensgevaarlijke weg door bijvoorbeeld een fietstocht te boeken met een lokale gids van Gravity Assisted Mountain Biking.

Een broodje kopen langs de weg - en het kan in La Paz nog veel gekker | Foto: rchphoto / iStock

Trotseer het plaatselijke streetfood

Laten we wel zijn: eten kopen bij een straatstalletje is op elke plek in de wereld een avontuur en een risico tegelijk. Dit geldt al helemaal voor Bolivia, waar de lokale keuken delicatessen als anticucho (gegrild koe- of lamshart) en tripa (gefrituurde koedarm) omvat. Iets te avontuurlijk? Ontbijt dan eens api (een brouwsel van paarse mais, kaneel, water en suiker). Als een vullende maissmoothie je niet per se klinkt als een ideaal begin van de dag, probeer het dan toch even - veel reizigers gaan er uiteindelijk van houden!

Meer avontuur in Zuid-Amerika? Lees Lopen op water in Bolivia.

Openingsbeeld: DC_Colombia / iStock