Kaohsiung: Taiwans bloeiende, culturele stad

Redactie Lonely Planet

De op een-na-grootste stad van Taiwan is zich aan het ontwikkelen van een industriële havenstad naar een cultureel centrum. De stad is hard op weg een van de meest boeiende stedelijke centra van Azië te worden. Dit is wat je niet mag missen.

Culturele vernieuwing

De kunst-ontmoet-industrie formule werkt goed bij Pier-2 Art District. Dit alsmaar veranderende district bestaat uit een verzameling van tientallen oude pakhuizen gevuld met boetiekjes, galerijen, cafés en podia aan weerszijden van twee grote boulevards langs de haven. De focus ligt op mode, lifestyle en ander cultureel bric-a-brac, maar je ziet ook moderne kunst en Pop Art-achtige beeldhouwwerken. Achter de verste pakhuizen liggen oude treinrails die zijn begroeid met bloemen. Hier wordt met vliegers gevlogen en genieten men van de mooie zonsondergangen.

Zeevruchten vind je overal in Taiwan | Foto: fototrav / iStock

Zeevruchtwalhalla

Kaohsiung heeft geweldige visgerechten, wat niet gek is gezien zijn functie als distributiepunt voor zeevruchten uit het zuiden van Taiwan. Je kunt er alles vinden, van vissoep tot zeevruchten in whisky.

 Een groeiend aantal jonge chefs en restauranthouders in de stad zijn bezig om de Taiwanese keuken te moderniseren en leggen tegelijkertijd de focus op lokale groente en fruit. Gien Jia haalt inspiratie uit de Europese keuken maar kookt met Taiwanese ingrediënten. Een simpel bord met groenten met daarbij pruimenboter; een salade van kalebas en kip met een saus van vliegende vis; en verse garnaal en bacon in ravioli.

Tijdens het Kaohsiung feest vind je overal de mooiste kunstwerken | Foto: shih-wei /iStock

Maandenlang feest

Het Kaohsiung Spring Arts Festival, opgericht in 2010, is een uitspatting van muziek, theater en dans met een nauwkeurig geselecteerde mengeling van genres – klassiek en modern, conventioneel en experimenteel, Taiwanees en Westers. Artiesten komen uit Azië, de Amerika’s en Europa; shows worden gehouden in de uitstekende theaters en concerthallen in de stad, maar ook in de buitenlucht, in bibliotheken en restaurants – een weerspiegeling van de ambitie van de organisatoren om de kunsten (letterlijk) naar alle uithoeken van Kaohsiung te brengen. Het festival vindt plaats van februari tot juli, maar het meeste gebeurt tussen april en juni.

Lampionnen versieren de straten | Foto: RichieChan / iStock

Luisteren en literatuur

Veel van Kaohsiungs meest opwindende livemuziek, film- en literaire evenementen vinden plaats in broeierige lounges en geheimzinnige cafés waar je geweldige koffie kunt drinken (of een shotje absint). Het ingetogen Marsalis is een van de beste jazz bars in Taiwan, en R.Ruyo Deli Cafe en Ruh Cafe zijn beide hotspots voor experimentele, indie en techno bands. In Our Time organiseert jazz- en indie-gigs in een oud magazijn. Enkele van de meest populaire boek/koffie adressen zijn Cafe Strada, wat schertsend de wieg van Kaohsiung’s literati wordt genoemd, and Takao Books, de meest actieve organisator van literaire evenementen in de stad.

Leer ook meer over de strijd om civil rights in het zuiden van de Verenigde Staten

Openingsbeeld: fototrav / iStock