Is Antwerpen al eeuwenlang de coolste stad op aarde?

Redactie Lonely Planet

Antwerpen is altijd een bijzondere plek geweest. Haar repuratie als hotspot voor mode en clubbing stamt uit de vorige eeuw, maar de Vlaamse hoofdstad van België is al 500 jaa een trendsetter. Is Antwerpen dan al eeuwenlang de coolste stad ter wereld?

Het beeld van Rubens in Antwerpen | Foto: thehague / iStock

De barokke ster van Antwerpen

Hoewel de rijkdommen van de stad in de loop der eeuwen zouden wankelen heeft Antwerpen nooit zijn wereldse vertrouwen en unieke visie verloren. Dit milieu bracht ons de bekendste telg van Antwerpen, de schilder Peter Paul Rubens. Om het genie van Rubens te vieren zet het festival Antwerpen Barokstad 2018 Rubens een jaar lang in de schijnwerpers. Ook een aantal creatievelingen uit onze eigen tijd zullen aandacht krijgen. Schilder Luc Thymans, conceptualist Jan Fabre en choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui delen niet alleen hun thuisbasis met de barokke meester – ze aanbidden ook zijn donkere, uitdagende palet en theatrale emotie.

De Meir, een van de bekende winkelstraten | Foto: dennisvdw / iStock

De opkomst van Vlaamse mode

In 1986 reden zes jonge ontwerpers en een schoenenverkoper die creative director werd, in een busje naar Londen en gingen daar voorop in de showcase van de fashion week.

Niemand kon hun lange, Vlaamse namen uitspreken – zo gaat het verhaal – en zo werden de Antwerpse Zes geboren. Ann Demeulemeester, Dries van Noten, Dirk Bikkembergs, Walter Van Beirendonck and Marina Yee gingen allemaal naar huis met opdrachten van retailers als Barney's New York en Liberty London – het was het begin van het hoogtepunt van de baanbrekende mode uit de jaren 80 en 90.

Samen met hun voormalige klasgenoot Martin Margiela deden de Antwerpse Zes de schoudervullingen en peplum jurken uit Parijs en New York ouderwets lijken. In plaats daarvan gebruikten ze anti-glamour en confronterende gender-fluidity om het ruige hart van hun stad te weerspiegelen.

Hun erfgoed leeft voort door heel Antwerpen. In Zuid, tegenover het Museum van de Schone Kunsten, vind je een winkel van Ann Demeulemeester. Het Modepaleis van Dries Van Noten zit op de meest prominente hoek van het modedistrict. Zijn luxe stoffen en theatrale ontwerpen vormen een interessante tegenstelling met het antieke interieur. Aan de overkant van de straat zit MoMU, een van de meest gerespecteerde modemuseums ter wereld. Zowel Dries van Noten als Martin Margiela zijn hier recentelijk gehuldigd.

De straten krijgen leven door de vele straatartiesten | Foto: tatianaput / iStock

Antwerpen gaat los op de dansvloer

Toen Technotronic in 1989 Pump Up The Jam uitbracht explodeerden de dansvloeren. Bijna niemand wist waar het vandaan kwam en bij welke stroming deze muziek hoorde. De sound – new beat – kwam voort uit de Belgische muziekwereld en bracht house en hiphop samen.

Filmregisseur Jozef Devillé verkondigt in zijn documentaire The Sound of Belgium (2012) dat de waanzinnige elektronische muziek uit het land voortkomt uit volkstradities van carnaval, Decap dance hall orgels en de plattelandsdansen uit de jaren 1960 en 70.

De muziekwereld van Antwerpen is altijd passievol geweest; vol met mode- en kunststudenten, prostituees, matrozen en hier en daar een verdwaalde diamantverkoper. Het Café d’Anvers, gevestigd in een 16de-eeuwse kerk, is een van de mooiste nachtclubs. Het trekt, bijna 30 jaar nadat het zijn deuren opende, nog altijd grote aantallen bezoekers naar de rosse buurt.

Ontdek ook de mooie stad Belfast met deze insiders guide.

Openingsbeeld: pigprox / iStock